Gedeon napja van. | 2024.03.28

Három ember megölt, majd önmagával is végzett egy francia rendőr

2017-11-19 15:45:00

Három embert megölt, majd önmagával is végzett egy francia rendőr egy családi konfliktus miatt a Párizshoz közeli Sarcelles-ben.

    A 31 éves párizsi rendőr szombat este szolgálati fegyverével megölt három embert a főváros Sarcelle nevű északi elővárosában, és három másikat megsebesített, köztük a barátnőjét, annak nővérét és anyját, majd maga ellen fordította a fegyverét és öngyilkos lett - erősítették meg vasárnap rendőrségi források a Le Parisien című napilap értesülését. 
    A tragédia este háromnegyed 9 órakor történt a kisváros óvárosában, háromszáz méterre a polgármesteri hivataltól. 
    Párizsi szolgálata után a rendőr Sarcelles-ba indult a 25 éves barátnőjéhez, aki szakítani akart vele. A nő lakhelye előtt, az utcán kitört vitába beavatkozott egy 44 éves járókelő, akit a rendőr lelőtt, majd megölt egy másik, húsz év körüli járókelőt is. Ezt követően a rendőr rálőtt a barátnőjére, aki az arcán súlyosan megsérült, de el tudott menni a legközelebbi kórházig. A férfi ezután bement a barátnője házába, ahol megölte a nő apját, és rálőtt az anyjára és nővérére, akik a kertben tartózkodtak. A rendőr végül a kertben öngyilkos lett. 
    A rendőrséget a szomszédok értesítették, akik hallották a lövéseket. 
    "Értetlenül állunk egy ilyen szörnyűség előtt. Egy fiatal rendőr követte el ezt a tragédiát" - mondta Francois Pupponi volt polgármester a BFM hírtelevízióban, aki jól ismerte az áldozatokat. "Az egyik áldozat cigarettáért ugrott le, a gyerekeivel ünnepelte a születésnapját. A gyerekek várták otthon és soha nem ért haza. Az emberek nem értik, hogyan tehet ilyet egy rendőr" - tette hozzá. 
    A 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi iszlamista merénysorozat óta a francia rendőrök szolgálaton kívül is viselhetik a fegyverüket. Gérard Collomb belügyminiszter jelezte, hogy a tragédia ellenére nem változik ez a szabály.
    A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az év eleje óta 46 rendőr és 16 csendőr lett öngyilkos, s a francia sajtó november elején arról írt, hogy a nyár vége óta újabb öngyilkossági hullám történik a rendőrfenntartó szerveknél, ezért a belügyminiszter elrendelte annak vizsgálatát, hogy milyen megelőző intézkedésekre lenne szükség.
    A legsúlyosabb év 2014 volt a francia hatóságoknál, akkor az évi átlagos negyvennel szemben 55 rendőr és 30 csendőr végzett magával, majd 2015-ben és tavaly csökkent ez a szám.