Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fődíjat nyert a Testről és lélekről című film egy lengyelországi nemzetközi filmoperatőr-fesztiválon

2017-11-19 12:59:00

A Cameraimage nemzetközi filmoperatőr fesztivál fődíját vette át szombat este a nyugat-lengyelországi Bydgoszczban Herbai Máté, a Testről és lélekről című film operatőre.

    Az idén 25. alkalommal megrendezett bydgoszczi szemlén - mely a világ egyetlen nemzetközi filmoperatőr-fesztiválja - héttagú, Stuart Dryburgh neves amerikai operatőr vezette zsűri döntött a főverseny díjazottjairól.
    Enyedi Ildikó és Herbai Máté filmje után a második helyen a többek között az idei Cannes-i Filmfesztiválon díjat nyert orosz film, Andrej Zvjagincev Szeretet nélkül című filmdrámája végzett, melynek operatőre Mikhail Krichman.
    A bydgoszczi fesztiválon 2007 óta évente kiosztják a magyar származású operatőr, Kovács László nevét viselő diákfilmes díjat is. Ebben a kategóriában idén Katja Benrath fiatal német filmrendező és Felix Striegel operatőr Mindannyian (Watu Wote) című rövidfilmje kapta meg a fődíjat.
    Enyedi Ildikónak a Testről és lélekről című alkotása idén elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, valamint a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. A magyar filmek közül elsőként júniusban elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját is. Az Európai Filmdíjakért és Magyarország hivatalos nevezettjeként a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért is versenyben van.
     A film a lengyel mozik vásznaira 2018 januárjától kerül a művészfilmeket forgalmazó Aurora Films közvetítésével, az idei év folyamán több lengyelországi filmmustrán is bemutatták.