Gedeon napja van. | 2024.03.28

A finn függetlenség centenáriuma alkalmából koncertezik a Pannon Filharmonikusok zenekar

2017-11-18 13:15:00

Koncerttel ünnepli Finnország független állammá válásának századik évfordulóját a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) november 30-án a pécsi Kodály Központban. 

    Az együttes MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hangversenyen az északi ország jeles zeneszerzőinek remekműveit tűzik műsorra; az zenekart a neves finn karmester, Ari Rasilainen dirigálja.
    A Finlandia 100 elnevezésű koncert gerincét Jean Sibelius, a skandináv ország éppen hatvan éve elhunyt nemzeti zeneszerzőjének művei adják.
    Mint írták, a finnek nemzeti történelmében különösen jelentős Finlandia című szimfonikus költemény nyitja az estet, amely "már 1900-as bemutatásakor az orosz birodalom béklyójától szabadulni vágyó ország függetlenségi törekvéseit szimbolizálta".
    A koncert zárásként felcsendül a szerző utolsó, 1924-ben komponált VII. szimfóniája is - olvasható az összegzésben, amely arra is kitért, hogy a hangversenyen a közönség Yrjö Hjelt Fagottversenyét hallgathatja meg Bogányi Bence fagottművész előadásában.    
    A számos nemzetközi díjat nyert zenész szólistaként Európa szinte valamennyi nívós koncerttermében színpadra lépett már az elmúlt években - jegyezték meg.
    A PFZ finn kapcsolataira térve felidézték azt is, hogy hetedik évadát kezdte meg vezető karmesterként Bogányi Tibor a zenekarnál, aki amellett, hogy húsz éven át élt Finnországban, nemzetközi hírnevét is ott alapozta meg dirigensként. 
    "Finnország 40 éve felfedezte és befogadta Kodály Zoltán zenei munkásságát, amellyel képes volt megújítani a zenei oktatást és ezzel együtt a világ élvonalába kerülni. Mindemellett közös nevezőt jelent a Bogányi muzsikuscsalád nyújtotta lehetőségek mentén, hogy mi is örömmel vállaljuk a finn értékeknek az itthoni felmutatását" - idézte a közlemény a PFZ igazgatóját, Horváth Zsoltot.