Emma napja van. | 2024.04.19

Egy neves állami egyetem több tucat alkalmazottja ellen adtak ki elfogatóparancsot

2017-11-17 09:10:00

Az állami fenntartású, neves Marmara Egyetem 42 jelenlegi vagy volt alkalmazottja, köztük tanárok ellen adtak ki elfogatóparancsot pénteken Törökországban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a tavalyi katonai puccskísérletért felelőssé tett hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

    A rendőrségi művelet elsősorban isztambuli helyszínekre irányul, de négy tartományra is kiterjed. Az érintettek közül 24-en jelenleg is az intézmény munkatársai. Egyetemi szobáikat a hatóságok átkutatják, az esetleges bizonyítékokat pedig lefoglalják. A reggeli rajtaütésekben huszonkét embert már előállítottak.
    A török vezetés a 2016. július 15-i incidensért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé, amelyet egyúttal fegyveres terrorszervezetnek is nyilvánított. Ankara szerint a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába.
    A pénteki razzia érintettjei állítólag pénzügyileg támogatták a Gülen-mozgalmat, valamint használták azt a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programot, amelyen keresztül - a hivatalos török álláspont értelmében - a tavalyi puccskísérletet is szervezték.
    Törökországban 2016 júliusa óta 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából, összesen több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret - köztük egyetemi tanárokat - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Jelenleg mintegy 48 500 gyanúsított van őrizetben. A mindennapos tisztogatások nem csak a katonai puccs résztvevőit sújtják, hanem Gülen feltételezett támogatóit is.