Csongor napja van. | 2024.04.16

Uniós szóvivő: fenn kell tartani Zimbabwe alkotmányos rendjét

2017-11-15 15:01:39

A zimbabwei lakosság alapvető jogait teljes körűen tiszteletben kell tartani, fenn kell tartani az ország alkotmányos rendjét és a demokratikus kormányzást - jelentette ki Catherine Ray, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán Brüsszelben.

    A szóvivő elmondta, a Zimbabwében zajló események aggodalommal töltik el az Európai Uniót (EU), és a bizottság közelről figyeli az események alakulását.
    Az EU arra szólítja fel a feleket, hogy tartózkodjanak mindenfajta szembenállástól, az erőszak minden formájától és törekedjenek a párbeszédre egy békés megoldás megtalálása érdekében - tette hozzá.
    A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától, miután a katonák és páncélos járművek kedden lezárták a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat.
    A hatalomátvételt vélhetően Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztése váltotta ki. A sokáig Mugabe utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, aki így esélyessé vált arra, hogy ő lépjen férje helyére. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést. Az alelnök külföldre menekült.