Emma napja van. | 2024.04.19

FM: az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány segíti az agrárvállalkozásokat

2017-11-14 18:31:00

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar hitelállományának folyamatos bővülésében jelentős szerepe van a finanszírozói bizalom növekedésének és az  Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességének - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kedden az AVHGA éves üzleti partnertalálkozóján.

    Az FM közleménye szerint Feldman Zolt kiemelte, hogy az agrárgazdaság és a vidék fejlesztése kiemelkedő fontosságú, stratégiai feladat. Miközben az agrárgazdaság a nemzetgazdaság 2016. évi bruttó hozzáadott értékének 6,6 százalékát adta, a hozzá kapcsolódó ágazatok 20-25 százalékban járulnak hozzá a nemzetgazdaság teljesítményéhez.
    Ismertette, hogy a mezőgazdaság hitelállománya jelenleg 638 milliárd forintot, az élelmiszeriparé pedig 383 milliárd forintot tesz ki. 
    Feldman Zsolt kifejtette, hogy az AVHGA készfizető kezessége a teljes banki és takarékszövetkezeti szektor számára elérhető, és hitelt ad azoknak a kisebb agrárvállalkozásoknak is, amelyek nem tartoznak a pénzintézetek ügyfélkörébe. 
    Arról is beszélt, hogy a kormány célja a nagy hozzáadott értéket képviselő, a foglalkoztatás szempontjából meghatározó ágazatok, elsősorban az állattenyésztés és a kertészet, valamint az élelmiszeripar jövedelemtermelő és versenyképességének erősítése, ezáltal a vidék népességmegtartó képességének javítása. Ennek érdekében az FM számos, az agrártermelést segítő programot támogat, valamint azokhoz kapcsolódóan meghatározott célcsoportnak kiemelt támogatási programokat indít.
    Példaként említette az AVHGA-val együttműködve kidolgozott Agrár Széchenyi Kártya konstrukciót, valamint a jégesőkár és a fagykár, illetve a tehén- és sertéstartók számára elérhető kiemelt támogatási programokat, amelyek komoly szerepet játszanak az ágazat stabil finanszírozási hátterének biztosításában. A magyar célkitűzésekhez igazított intézkedéseknek és támogatási rendszernek köszönhetően az agrárium teljesítménye javul, többek között bővül a foglalkoztatás, élénkülnek a beruházások és a mezőgazdasági termények egyre nagyobb hányada kerül exportra - tette hozzá.
    Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója az eseményen a közlemény szerint kiemelte, az alapítvány tevékenysége dinamikusan bővül, a kezességgel biztosított hitelállomány 2010 óta mintegy két és félszeresére, 96,1 milliárd forintról 237,5 milliárd forintra növekedett. Az AVHGA eddig 2921 magyarországi vállalkozást segített finanszírozáshoz jutni.