Gedeon napja van. | 2024.03.28

Átadták az első Távhő ökocímkéket

2017-11-14 17:50:00

Átadták az első Távhő ökocímkéket, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (Matászsz) által létrehozott minőségi védjegyet hat távhőszolgáltató társaság vette át kedden Budapesten.

    A Távhő ökocímke a háztartási gépek energiacímkéjéhez hasonlóan fontos információkkal szolgál az ingatlanokban alkalmazott távfűtés színvonaláról, tájékoztat az energiahatékonyságról, a zöldenergia-felhasználásról és a szén-dioxid-kibocsátás mértékéről.
    Az átadást követő sajtótájékoztatón Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára hangsúlyozta: az egyik legnagyobb energiafelhasználási terület a távhőszolgáltatás, ami különböző energiaforrásokból történik. Nem mindegy, hogy a megújuló energia milyen részarányt képvisel ezen a területen, valamint mennyire energiatakarékos és környezetbarát a távhőrendszerek kialakítása - hívta fel a figyelmet.
    Az államtitkár elmondta, a kormányzat támogatja a fejlesztési folyamatot, illetve részt vesz a jövőkép kialakításában.
    Orbán Tibor, a Matászsz elnöke kiemelte, jelenleg a távhőszolgáltatók több mint 45 milliárd forint uniós fejlesztési forrásra pályázhatnak.
    A támogatás jelentős mértékben hozzájárulhat a távhő energetikai hatékonyságának javításához, és növelheti a hőtermelő portfólió zöld arányát minél több geotermikus energiával, biomasszával és a kommunális hulladékok energetikai célú hasznosításával - mondta.
    Az ökocímkét a Pétáv Pécsi Távfűtő Kft., a Szentes Városi Szolgáltató Kft., a Komlói Fűtőerőmű Zrt., a Főtáv Zrt., a Miskolci Hőszolgáltató Kft. és a Régióhő Kft. pályázaton kapta meg. A hat vállalat hét településen üzemeltet összesen 19 távhőrendszert, de ez az ország teljes távhő felhasználásának csaknem 50 százalékát lefedi, mert benne van a budapesti Főtáv összes rendszere.
    Orbán Péter, a Matászsz operatív vezetője ismertette, Magyarországon mintegy 100 településen van távfűtés, és valamivel több mint 100 cég végezi a szolgáltatást. A 656 ezer távfűtéses lakásban körülbelül másfél millió ember él.
    A továbbiakban is várják a pályázó vállalatokat, a következő pályázati határidő jövő év február 15-e - közölte az elnök.