Auguszta napja van. | 2024.03.29

Összművészeti programok a váci Kaleidoszkóp VersFesztiválon

2017-11-13 17:59:00

Egész estés, Arany-balladákból összeállított táncszínházi előadás, zenei, programok, filmvetítés, interaktív kiállítás és közös szavalás is lesz az idei váci Kaleidoszkóp VersFesztiválon november 23. és 26. között.

    A Váci Dunakanyar Színházba szervezett programon november 23-án Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes szubjektív hangvételű előadásban mondja el Arany János balladáit, a Soproni Petőfi Színház Arany Buda halála című zenés, óriásbábos előadását hozza el a fővárosi és Vác-környéki közönségnek, a Fitos Dezső Társulat és a Szentendre Táncegyüttes pedig Irgalom címmel mutatja be jelmezes táncjátékát ifj. Csoóri Sándor zenéjére, Arany János balladáira építve - közölték a szervezők az MTI-vel.
    A Vígszínház művésze, Lázár Balázs Tallián Mariannal közösen idézi Arany János humorát, Bálint András a Radnóti Színházban bemutatott önálló estjének felújított változatával lép fel, és egész estés kabaré hozz vissza az orfeum világának hangulatát a Nyugat kabaré című verszenei, illetve a Nemzeti Színház Szájon lőtt tigris című komédiájával, amelyben Olt Tamás színművész Rejtő Jenő életének és figuráinak kilenc karakterét idézi színpadra.
    A családi programok között szerepel a felvidéki Csavar Színház, Gál Tamás és Mester László interaktív játékos produkciója, A nagyidai cigányok, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Toldiból alkotott performansza, a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany-busza, amely különleges látványvilággal, megelevenedő versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével november 25-én és 26-án várja az Arany János-életműre kíváncsi látogatókat és számos versfilm, amelyek között etűd, kisjátékfilm és videoklip szórakoztatja majd a közönséget.
    Farkas Wellmann Endre és Marcsák Gergely A római disznó monológja címmel mutatja be irodalmi pódiumműsorát, A walesi bárdok a Nemes Nagy Ágnes Szakgimnázium csoportja előadásában lesz látható a színpadon, az Egyetemisták Miskolci Amatőr Színjátszó Köre és a Komiszak Diákszínpad szerkesztett irodalmi műsort ad elő, míg Ady Endre életét Kurucz Ádám Konrád Latinovits-díjas versmondó mutatja be Büszke voltam a magyarra című önálló estjében.
    A Magyar Versmondók Egyesülete a fesztivál minden napjára jutó versmondásokkal, ballada szavalásokkal és verszenei koncertekkel készül. A produkciók többsége a versenyprogram része, amelynek zsűrijében Regős János rendező, Szűcs Katalin Ágnes dramaturg, színikritikus, Kiss László rendező, Bakos-Kiss Gábor színművész, Huzella Péter zeneszerző-előadóművész, Wiegmann Alfréd rendező, Takács Bence Ervin előadóművész, Kis Domonkos Márk színművész foglal helyet.
    A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása mellett a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A fesztivál állandó fővédnöke Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, védnöke Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, igazgatója Lutter Imre előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, házigazdája Kis Domonkos Márk színművész, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója.