Auguszta napja van. | 2024.03.29

Német lap: Németországba vezet a 2015-ös párizsi merényletsorozat egy feltáratlan szála

2017-11-13 14:31:41

Németországba vezet az iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet két éve Párizsban végrehajtott merényletsorozatának egy feltáratlan szála, amely valószínűleg a dzsihadisták európai hálózatának egy fontos tagjához vezet - írta hétfőn a Die Welt című lap.

    A 130 halálos áldozatot követelő támadássorozatról keletkezett nyomozati dokumentumok alapján a lap azt írta, hogy az üggyel összefüggésben elfogott emberek közül hárman számos alkalommal hívtak németországi mobilszámokat 2015 november eleje és 2016 márciusa között, vagyis a november 13-i merényletek előtti utolsó napokban és a támadássorozat utáni első hónapokban.
    Mindhárman marokkói férfiak, kettőt 2015 decemberében fogtak el egy menedékkérőket befogadó salzburgi szálláson, a harmadikat pedig 2016 júliusában Brüsszelben. 
    A német hatóságok az osztrák kollégák kérésére utánanéztek a számoknak, megállapították, hogy négy, feltöltős (prepaid) rendszerben üzemeltetett SIM-kártyáról van szó, amelyeket mind a Kala Nithi néven regisztráltak. 
    Kala Nithi két esetben 1992-es születésű férfiként, két esetben 1994-ben született nőként szerepel a regisztrációs dokumentumokban, mind a négyben különböző lakcímmel. Három lakcím a Hamm nevű észak-rajna-vesztfáliai városba, a negyedik a közelben fekvő Dortmundba vezetett. A lakcímek vagy nem léteztek, vagy pedig ellenőrzésük nem vitte előre a nyomozást. A Kala Nithi név a hatóságok egyetlen adatbázisban sem szerepelt. 
    A mobilszámokat így valaki nagy valószínűséggel álnév és hamis cím megadásával használta. A Brüsszelben elfogott férfi telefonján az Abdkrim All név alatt mentették el a német számot, de ez az információ sem vezetett el az ismeretlen személyhez, akinek az osztrák nyomozók szerint fontos szerepe lehetett a párizsi merényleteket szervező és végrehajtó csoportban. 
    A Die Welthez eljutott egyik - 2016. októberi keltezésű - dokumentum szerint az osztrák hatóságok arra gyanakodtak, hogy az ismeretlen koordináló, vezető vagy támogató funkciót tölthetett be az Iszlám Állam európai hálózatában. Erre utalt a többi között, hogy a Salzburgban elfogott - és időközben terrorszervezetben viselt tagság miatt elítélt - marokkóiak nem árultak el semmit a Kala Nithi nevet viselő ismeretlenhez fűződő kapcsolatukról, és igyekezték félrevezetni a nyomozókat.
    Ezért ezt a szálat kiemelt figyelemmel kell követni a további franciaországi, belgiumi, ausztriai és németországi nyomozás során - írták az osztrák hatóságok, amelyek azonban rövidesen az ügy lezárására kényszerültek, mert a salzburgi tartományi alkotmányvédelmi hivatal vádat emelt a gyanúsítottak ellen. 
    A német hatóságok sem jártak sikerrel. A mobilszámok alapján feltárt nyom a titokzatos ismeretlenről "zsákutcának" bizonyult - közölte a szövetségi legfőbb ügyészség a Die Welttel.