Andrea napja van. | 2024.04.18

Takács Szabolcs: Nagy-Britannia kilépése veszteség az EU számára

2017-11-10 12:40:03

Nagy-Britannia kilépése politikai és gazdasági veszteséget jelent az EU számára, és a feladat az ebből fakadó károk minimalizálása - mondta Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár pénteken Budapesten.

    A "Brexit és Brexit után. Az Európai Unió jövője" címmel az Európa Pontban rendezett kerekasztal-beszélgetésen az államtitkár hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia és az EU közös érdeke az emberek, a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok és az uniós tagállamokban élő britek megnyugtatása. Kölcsönös érdekük továbbá a minél szorosabb együttműködés kialakítása a gazdaságban és a kereskedelemben, valamint a védelem- és biztonságpolitikában - mutatott rá.
    Takács Szabolcs kifejtette: miközben fontos és a jövőt nagymértékben meghatározza, hogy a következő hónapokban milyen megállapodásra jutnak a Brexitet illetően, ezzel párhuzamosan zajlik egy vita arról, hogy milyen lesz az európai integráció jövője, milyen jogi, politikai keretek között folytatják a tagállamok. Ezt a kérdést nem lehet teljesen elválasztani a Brexittől, hiszen éppen a brit referendum volt "az utolsó csepp a pohárban", amely arra késztette az uniós tagállamok és intézmények vezetőit, hogy elindítsanak egy "önreflexiós folyamatot". Ez arról szól, mi az, ami "félrement", mit kell megváltoztatni és mit megőrizni - magyarázta.
    E kérdések súlya és felelőssége olyan nagy terhet ró a kormányokra, ami indokolja, hogy minden vitát alapvetően az Európai Tanács iránymutatása alapján folytassanak le.
    Az államtitkár kiemelte: a magyar kormány álláspontja szerint azokat az eredményeket mindenképpen meg kell őrizni, amelyek létrehozták az integrációt, amelyek évtizedeken át "a világ egyik sikersztorijává" tették az EU-t, és amelyek miatt a legtöbb tagállam a csatlakozás mellett döntött. Úgy látja, ilyen az egységes belső piac, és azt is rögzíteni kell, hogy a szabad mozgás, a schengeni rendszer működőképessége kompromisszumok nélkül fennmaradjon. Meg kell őrizni azokat a politikákat is, amelyek sikeressé tették az integrációt, ilyen a kohéziós politika és a bővítési politika - tette hozzá.
    Takács Szabolcs közölte: a magyar kormány olyan Európát akar, amely a kihívásokra hatékonyan tud reagálni.
    Iain Lindsay budapesti brit nagykövet kiemelte: Nagy-Britannia erősíteni akarja kétoldalú kapcsolatait az uniós tagállamokkal, így Magyarországgal is. A magyar és a brit kormány elkötelezett az együttműködés szorosabbra fűzése mellett - jelentette ki.
    Az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája által szervezett eseményen a diplomata emlékeztetett: a brit kormány számos dokumentumot bocsátott ki a Brexittel kapcsolatos elképzeléseiről, így többek között arról, hogy miként képzeli el a kapcsolatok alakítását az EU-val. Úgy látja, mindkét fél elkötelezett az együttműködés mellett, egy olyan megállapodás érdekében, amely az EU polgárainak és a brit állampolgároknak is megfelel.
    A nagykövet közölte: sok magyar is él Nagy Britanniában, ők nyilvánvalóan aggódnak, hogy mi történik, miután az ország elhagyja az uniót. Nagy-Britannia fontos céljának tekinti megnyugtatni az embereket - mondta. Hozzátette: emellett Nagy-Britannia biztosítja az uniós tagállamokat, hogy megfelel a pénzügyi kötelezettségeinek.
    Iain Lindsay kiemelte: nem egy már létező modellt akarnak alkalmazni az unióval kialakítandó kapcsolatokhoz, hanem új modellt létrehozni, amely mindenkinek megfelel és minden félnek előnyös. Nagy-Britannia fontos partnere lesz az EU-nak, az ország elkötelezett az együttműködés mellett - közölte.
    A tanácskozáson, amelyen a diplomáciai testület több tagja is részt vett, Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy Nagy-Britanniában az elmúlt időben törékeny egyensúly alakult ki, amelyet a Brexitről szóló referendum felborított. A globalizáció jelentősen megváltoztatta a világot, a népszavazás is arra világított rá, hogy nagy egyenlőtlenségek jöttek létre, de ez nem csak Nagy-Britanniában, hanem minden országban így van - vélekedett.