Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: több száz vállalkozás nyert összesen 30 milliárd forint fejlesztési támogatást

2017-11-10 10:16:54

Összesen 30 milliárd forintot nyert versenyképességének és termelékenységének erősítésére 530 mikro-, kis- és középvállalkozás a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) 5 pályázatán, a támogatásokkal csaknem 60 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg - közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken az MTI-vel.

    Ismertette, hogy 47 milliárd forint összértékű termelési kapacitás bővítésére 23 milliárd forintot ítéltek oda 143 vállalkozásnak, amelyek korszerű eszköz- és gépparkok szerezhetnek be és telephelyeket alakíthatnak ki. A támogatással nőhet a cégek hozzáadott értéke vagy exportja, így akár nemzetközi hálózatokba is bekapcsolódhatnak.
    Prototípusfejlesztésre, tesztelésre és termékük végső kialakítására, piacra vitelére 3 milliárd forintot nyert 52 pályázó. A támogatottak jelentős újdonságot és szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, üzletileg is hasznosítható technológiai fejlesztéseket valósítanak meg több mint 5 milliárd forint összértékben.
    Az államtitkár ismertette: 274 millió forint összértékű kapacitásbővítő beruházásra nyert 7 mikro-, kis- és középvállalkozás csaknem 137 millió forintot. Az összeget eszközökre és gépekre, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására vagy információs technológia-fejlesztésre fordíthatják technológiai felkészültségük, versenyképességük és erőforrás-hatékonyságuk javítása érdekében.
    Beszállítói integrátorok és beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására kilenc - a beszállítói lánc különböző szintjein álló szereplő - kapott több mint 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást. A pályázat a vállalkozások piacra lépését, értékláncokba kapcsolódását segíti.
    Az államtitkár szavai szerint 749 gyakornok foglalkoztatását teszi lehetővé a 325 vállalkozásnak megítélt közel 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, amely elősegíti a munkahelyteremtést, a munkahelyi tapasztalatszerzését, a szakképesítések hasznosulását. A támogatottak bér- és járuléktámogatást kapnak a gyakornok foglalkoztatásához 9 hónapra, de akár új munkahelyeket is kialakíthatnak.