Gedeon napja van. | 2024.03.28

1300 használták az ózdi nyilvános wc-t - polgármesteri évértékelő

2017-11-10 08:25:00

Teátrális körülmények között, tisztes távolságra a kérdezni szándékozó polgároktól, a patinás Ózdi Olvasó színháztermének világot jelentő deszkáin értékelt évet Janiczak Dávid ózdi polgármester. A polgári szalon fillingjét idéző díszletek között folyó színjátékot a hallgatóság soraiból többen „mesedélutánnak” titulálták.

A másfél óráig tartó talk-showból kiderült, hogy Janiczak Dávid fantasztikus választási ígéreteiből gyakorlatilag semmi nem valósult meg, sőt a polgármester a 2,5 milliárd forint beruházási forrást biztosító, Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) benyújtott ózdi pályázatok ellen szavazott a megyei közgyűlésben.

Helyi forrásaink szerint, havonta egymillió forint körüli összeget zsebrevágó Janiczak dacos tinédzserként hazárdírozik a jobb sorsra érdemes ózdi polgárok jövőjével. Választott vezetőként elősorban az őt odaküldők érdekeit kellene szem előtt tartani, nem pedig zavaros „mintaváros” ideákról álmodozni. A „veled vagyunk Dávid”mindent elsöprő népakarat jóvoltából polgármesterré váló Janiczák Dávidról mára már bizonyossá vált, hogy nem egy felelős vezető, hanem álmokat kergető János bácsi!

Balczó Mátyás és Janiczak Dávid a színpadon

Balczó Mátyás műsorvezető kellemetlen kérdésekkel vegyített, feszes beszélgetést igért, helyette egy alákérdezős, Janiczak Dávid közröhejt kiváltó botrányait szalonképessé tevő showműsort láthattunk, amely leplezni próbálta az ózdi valóságot és az elszalasztott lehetőségeket.

Mi az ózdi valóság? Az álmok szétfoszlása. A „király” nemcsak az íróasztalánál, hanem a színpadon is meztelenné vált a városlakók előtt. A 2014-ben megmutatott drága választási ruha, Balczó minden egyes kérdése után halványodott, és az évértékelő bohózat végére teljesen láthatatlanná vált.

Janiczak Dávid csupaszon állt a megfogyatkozott támogatói előtt! Nincsennek saját reális tervek, nincsennek eredmények, nincs fejlődés! Ennek ellenére János bácsi megvalósíthatatlan fantörpisztikus terveinek tárháza tovább bővült, és az utópisztikus jövő előrevetítésével próbálja feledtetve a sanyarú jelent.

Balczó első kérdése Janiczak Dávidot, a polgármesteri irodában meztelenül ábrázoló „unortodox”képre vonatkozott. Az internet népének derültségét kiváltó polgármesteri aktfotó előzménye az ózdi jobbikos hatalmi harcot bemutató, a város vezetőjéhez méltatlan beszéd nyílvánosságra kerülése. A felvételeken Janiczak ordonáré hangnemben beszél, sokat káromkodik, van akit "lehülyéz", nőket minősít. A törvény őreként funkcionáló dr.Almási Csaba jegyző pedig felveti egy újságíró megvásárlását. A polgármester feljelentést tett a felvételek kapcsán, azonban a nyomozás végeredménye: nem történt bűncselekmény!

Janiczak önmaga kritikájaként elismerte, hogy még nem nőtt fel a polgármesteri feladatokhoz, de nagyon igyekszik, és ennek egyik bizonyítéka, hogy mamár nem posztolgatna magáról csupasz képeket facebookos oldalán.

A polgármester nagy visszhangot kiváltó botlásainak boncolgatásán túl, az ózdiak kíváncsian várták a félig romokban heverő városuk megújításának terveit. Csalódniuk kellett, mert nem volt mit boncolgatni!

János bácsi tervei megvalósíthatatlanok, kivitelezhetetlenek és pillanatnyi szeszélyek szülték, aminek vajmi köze van a valósághoz.

Egyes vélekedések szerint, ami eddig működött a városban azt elsorvasztották, illetve szakértelem híján kimúlt. Hová lettek a szakemberek? Többen elmenekültek a káosz elől, sokakat pedig lecseréltek megbízható, de szerényebb képességű pártkatonákra.

A fejlesztésekre vonatkozó polgármesteri beszámoló érdemi részében, érdemi bejelentés nem volt. A korábbi városvezetés munkájának gyümölcsével való büszkélkedésen túl, talán az ózdi nyilvános wc lett a város elmúlt három év beruházásainak koronaékszere. Megtudhattuk, hogy a köztéri illemhely augusztusi ünnepélyes felavatása óta 1300-an könnyítettek magukon Ózd belvárosában. Ezt a mai napig megtehetik a szükséget érzők, feltéve ha van száz forintjuk, és működik a budi fotocellás ajtaja.

Janiczak Dávid elképzelte mintaváros ideából még hosszú évekig csak az idea marad. Ózdnak nem egy álomvilágban élő, fantasztikus terveket szövögető János bácsira van szüksége, hanem egy felelős vezetőre, aki tervszerűen és következetesen kivezeti a várost abból a méltatlan helyzetből, amelybe három évtizede került. A város türelme fogytán van. Pár hete már tüntettek, mert elegük van a semmit bemutató trükkökből.

(di)