Auguszta napja van. | 2024.03.29

Putyin: Washington problémákat akar teremteni az orosz elnökválasztáson

2017-11-09 18:20:00

Az Egyesült Államok problémákat akar teremteni az orosz elnökválasztáson - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök munkásoknak csütörtökön egy cseljabinszki kompresszorgyár-látogatás során.

    "Válaszul az ő választásaikba való vélt beavatkozásunkra (az amerikaiak) problémákat akarnak teremteni Oroszország elnökválasztásán" - mondta kamerák előtt az orosz vezető, egy nappal az megelőzően, hogy a Kreml szerint a vietnami Danangban találkozik Donald Trump amerikai elnökkel az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének csúcsértekezletén.
    Putyin arra célzott, hogy a nyomásgyakorlás eszköze a márciusi elnökválasztás előtt megtartandó, februárban kezdődő phjongcshangi téli olimpia lehet, amelyről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a droghasználatra hivatkozva eltilthatja az orosz sportolókat. A The New York Times egy nemrégiben közölt értesülése szerint az is felmerült, hogy a téli játékokon megtiltsák az orosz himnusz használatát.
    "Ami engem nyugtalanít az az, hogy az olimpiának februárban kell elkezdődnie, és mikor lesz nálunk az elnökválasztás? Márciusban. Nagyon erős a gyanú, hogy mindent elkövetnek azért, hogy létrehozzanak egy valaki számára szükséges, olyan helyzetet, amelyben a sportkedvelők és a sportolók elégedetlenek amiatt, hogy az államnak állítólag köze volt a szabálysértésekhez és felelős is azokért" - mondta az elnök, aki ismételten tagadta, hogy Oroszországban államilag támogatott doppingrendszer működne.
    Megfigyelők szerint befolyást gyakorolhat az orosz elnökválasztásra az a várhatóan februárban publikálandó amerikai kongresszusi jelentés is, amelynek célja azt összegezni, hogy az orosz oligarchák és állami felső vezetők milyen rejtett eszközökkel befolyásolják a külpolitikát. A dokumentum várhatóan tárgyalja majd az orosz üzletemberek és családtagjaik Putyinhoz való közelségét, vagyonuk és a külföldre kimenekített kintlévőségeik nagyságát, valamint azt, hogy közük van-e a korrupcióhoz.
    A jelentés által megnevezendő személyek a várakozások szerint szankciós listára kerülnek majd.
    Putyin először júliusban, a G20-csoport hamburgi csúcsértekezletén találkozott Trumppal. Akkor arról biztosította hivatali partnerét, hogy nem történt orosz beavatkozás a tavalyi amerikai választásokba.
    A kapcsolatok azóta ennek ellenére tovább romlottak. Washington tovább szigorította az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett szankciókat, Oroszország nagy számban küldött haza amerikai diplomatákat, amire az Egyesült Államok orosz képviseletek bezárásával válaszolt.