Gedeon napja van. | 2024.03.28

Miniszteri biztos: logikus lépések mentén tervezték meg a közép-magyarországi régió egészségügyi ellátását

2017-11-09 14:10:00

Logikus lépések mentén tervezték meg a közép-magyarországi régió egészségügyi ellátását, a fejlesztésektől sokkal világosabb ellátási rendszert várnak - mondta az Egészséges Budapest Program (EBP) megvalósításáért felelős miniszteri biztos egy szakmai konferencián csütörtökön.

    Cserháti Péter közölte, az EBP keretében, amely a közép-magyarországi régió kórházfejlesztését tartalmazza, eddig 151 milliárd forintról született döntés. Mint mondta, az orvostechnikai eszközbeszerzésre 21 milliárd forint fordítható, ehhez jövőre, költségvetési forrásból, további 30 milliárd forint társul. Döntés született arról is, hogy a járóbeteg-ellátás fejlesztésére 24 milliárd forint jut.
    A miniszteri biztos jelezte, ez a 151 milliárd forint még mindig elmarad attól a 200 milliárd forinttól, amit vidéken lehet elkölteni. 
    Hozzátette, a fejlesztésekhez kapcsolatos közbeszerzési eljárásoknak december 31-ig kell megjelenniük, az intézmények felújítása jövőre elkezdődik.
    Stubnya Gusztáv, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ egészségügyi szolgáltatásfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta nem volt komoly kórházfejlesztés, mindössze 5-6 intézménynél történtek beruházások.
    A szakember előadásában jelezte, hogy a felvázolt kórházi struktúra elengedhetetlen része a humánerőforrás kérdése. Mint mondta, a működési nyilvántartásban 31,5 ezer orvost tartanak számon, azonban ha a meglévő "trendek" folytatódnak, akkor 2036-ra majdnem 27 ezerre fog csökkeni az orvoslétszám Magyarországon. 
    Kitért arra, hogy például a mellkas- és érsebészet szakmákat tekintve a létszámcsökkenés az elvándorlással már most is jelentős problémákat okoz. A kalkulációk szerint a EBP-n belül kialakítandó centrumkórházakban és az azokhoz tartozó társkórházakban tudják majd biztosítani a megfelelő szakembergárdát, de félő, hogy például ér- vagy mellkassebészből a centrumokon kívül nem lesz elérhető szakember.
    Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár a következő évek uniós programjairól szólva egyebek mellett kiemelte a nővérszállók építését, az országos vastagbélszűrési program elindítását és a népegészségügy koordinációs központok felállítását, a gyermeksürgősségi ellátás fejlesztését, valamint a pályaválasztási programra jutó forrást.