Emma napja van. | 2024.04.19

Semjén: soha ilyen hűségről még nem tett tanúságot a diaszpóra magyarsága ó

2017-11-09 10:59:18

Soha magyar diaszpóra ilyen figyelmet és támogatást nem kapott, mint az idén és az elmúlt években, és soha ilyen egységről és hűségről nem tettek tanúságot a diaszpórában élő magyarok - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács VII. plenáris ülésén csütörtökön, Budapesten.

    A diaszpóra magyarsága egységesen, "kőkeményen" kiállt Magyarország mellett, köszönjük a nemzethűséget! - fogalmazott a kormányfő helyettese, hozzátéve: tették ezt annak ellenére, hogy sokszor nekik sem volt könnyű, "a mainstream média nyomása, a politikailag korrekt agymosás" őket is érte az adott országban.
    Semjén Zsolt elmondta, 2010-ben elhatározták, hogy lehetőség szerint a diaszpóra gyökerében emigráns szervezeteiből olyan tömörülések szülessenek, amelyek minden magyar otthonát jelentik. Megállapította, hogy ezek a szervezetek mára át tudtak alakulni ilyen tömörülésekké. 
    Semjén Zsolt arról is beszélt, hogy a magyar nemzet világnemzet, ezt mutatja a csütörtöki tanácskozás is. Nem azért lett azzá, mert így akarta, hanem mert a történelem ilyen viharos volt - mutatott rá. 
    A kereszténydemokrata politikus beszámolt továbbá arról, hogy 2010 óta a nemzetpolitikára fordított források több mint tízszeresére nőttek, és megtörtént a nemzet közjogi egyesítése is.
    Hozzátette: a különböző juttatásokat - köztük a babakötvényt, az anyasági támogatást - kiterjesztették minden magyarra, függetlenül attól, hol él a nagyvilágban. 
    Mára minden magyar, bárhol él, nemcsak kulturális, hanem közjogi értelemben is teljes jogú tagja a nemzetnek - összegzett Semjén Zsolt.  
    A Magyar Diaszpóra Tanács ülésén zárónyilatkozatot fogadnak el, pénteken a Magyar Állandó Értekezlet plenáris tanácskozását tartják.