Csongor napja van. | 2024.04.16

Külön indulnak a helyi választásokon a legnagyobb katalán függetlenségi pártok

2017-11-08 15:42:00

Külön indulnak a helyi választásokon a legnagyobb katalán függetlenségi pártok, vagyis az eddig Katalóniát kormányzó pártszövetség nem újította meg együttműködését.

    A december 21-i katalán parlamenti választásokon részt vevő pártoknak kedd éjfélig kellett bejelenteniük a spanyol központi választási bizottságnál (JEC) hogy kívánnak-e közös listát állítani. 
    A testület négy ilyen bejelentést kapott, de nem szerepel köztük a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) együttműködése, amellyel 2015 szeptemberében, Együtt az Igenért (Junts pel Sí) néven megnyerték a legutóbbi katalán választásokat.
    Carles Puigdemont, az október 27-én leváltott katalán kormány elnöke múlt szombaton egy brüsszeli televíziós interjúban együttműködésre és egységes választási lista létrehozására szólította fel a függetlenségi pártokat. 
    Az ERC azonban úgy vélte, kizárólag akkor van értelme közös listának, ha az minél szélesebb, ahhoz a függetlenséget támogató mindegyik politikai erő csatlakozik. A Népi Egység (CUP) nevű szélsőbaloldali párt pedig nem kívánt ebben részt venni.
    A legfrissebb, múlt hétvégén közzétett közvélemény-kutatások mind az ERC győzelmét jósolták a választásokon, ám a felmérések szerint egyedül nem tud kormányzóképes többséget szerezni.
    A GAD3 közvélemény-kutató szerint a három függetlenségi párt együtt 66-69 mandátumot szerezhet a 135 fős katalán parlamentben, amelyben 68 képviselői hely szükséges a többséghez.
    Az NC Report felmérése 65 mandátumot mutatott a Katalónia függetlenségét támogató pártok számára. A három pártnak eddig összesen 72 képviselője volt a katalán törvényhozásban.