Gedeon napja van. | 2024.03.28

Duda: lengyelellenesek ne töltsenek be fontos tisztséget az ukrán politikában

2017-11-07 18:25:00

Nyíltan nacionalista és lengyelellenes emberek ne töltsenek be fontos tisztséget az ukrán politikában - jelentette ki Andrzej Duda lengyel államfő kedden a két katolikus médiumnak, a Radio Maryja rádiócsatornának és a Trwam televíziónak adott interjúban.

    A több mint egy órás beszélgetés során a lengyel elnök egyebek között fontosnak nevezte a szomszédos országokban élő lengyelek jogainak biztosítását, e vonatkozásban a lengyel-ukrán viszonyra is kitért. 
    A lengyel politikusoknak szembesülniük kell "az ukrán nacionalizmussal, az Ukrajnában élő lengyelek iránti ellenszenvvel", a "Lengyelországgal szemben elkövetett ellenséges tettekkel". Másfelől Duda fontosnak nevezte a "minél jobb kapcsolatokra való törekvést". Ebben az összefüggésben az orosz-lengyel kapcsolatokban "ütköző országként" nevezte Ukrajnát. 
    Beszélt a januártól az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) betöltendő nem állandó lengyel tagságról is, amely során az ENSZ biztonsági erőinek kelet-ukrajnai elhelyezésére irányuló orosz javaslat is napirendre kerül. "Van viszont az ukrán javaslat is, és a kettő különbözik egymástól" - fűzte hozzá Duda, utalva arra, hogy Kijev ellenzi az orosz katonák jelenlétét a Kelet-Ukrajnába kivezénylendő kéksisakosok soraiban.
    A lengyel elnök úgy értékelte: a lengyel-ukrán kapcsolatokat rontják a "nacionalista és lengyelellenes nézeteket nyíltan hirdető emberek". "Elvárom Petro Porosenkótól, munkatársaitól, Hrojszman miniszterelnöktől, hogy ezek az emberek ne tölthessenek be fontos tisztségeket az ukrán politikában" - jelentette ki.
    Elsősorban a megoldatlan történelmi problémákra hivatkozva, a lengyel külügyi tárca múlt csütörtökön bejelentette, hogy megtiltja "a szélsőségesen lengyelellenes álláspontot képviselő" ukrán állampolgárok beutazását. Az indokok között említette a volhíniai mészárlás során meggyilkolt lengyelek tömegsírjainak feltárásával kapcsolatos nehézségeket, ez utóbbiakat az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) 1943 nyarán ölte meg. 
    Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter kedden a Radio Wnet lengyel internetes rádiónak adott interjúban kifogásolta, hogy a történelmi témák értékelésében Ukrajna "nem hajlandó párbeszédre", ebben a témában "hiányzik az ukrán fél jóakarata".
    A lengyel külügyminiszter úgy fogalmazott: fontos, hogy Ukrajna "szabad, független, a nyugati intézményeinkhez, civilizációnkhoz minél jobban kötődő ország legyen". Problémaként viszont a megoldatlan történelmi kérdések mellet az Ukrajnában élő lengyelek oktatását is megemlítette.
    Az új ukrán oktatási törvény kapcsán Lengyelország korábban aggodalmát fejezett ki, mindazonáltal a lengyel és az ukrán oktatási miniszter október végén közös nyilatkozatot írt alá az anyanyelvi oktatás lehetőségének biztosításáról egymás nemzeti kisebbségei számára.