Andrea napja van. | 2024.04.18

A jövőben játszódó, újraértelmezett Figaro házassága a Nemzeti Színházban

2017-11-07 15:59:00

Figaro házassága avagy egy őrült nap emléke címmel tart bemutatót pénteken a Nemzeti Színház Sardar Tagirovsky rendezésében; Beaumarchais művének újraértelmezése a közeli jövőbe helyezi a klasszikus történetet.

    "Szórakoztató, pimaszul provokáló és egyben aktuális színházi előadás készül a Nemzetiben, amely egy klasszikus színházi darabot dolgoz fel és helyez egy elképzelt, jövőbeli sci-fi világba" - olvasható a Nemzeti Színház MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
    A darabot Beaumarchais műve nyomán, Sardar Tagirovsky ötlete alapján Sényi Fanni írta.
    A darab története szerint egy nagyvállalati vezető - a politikában és az üzleti világban egyaránt jártas gróf -, visszaélve hatalmával, szeretné elvenni egy frissen eljegyzett fiatal nő szüzességét. A nő ellenáll a grófnak. A gróf azonban úgy hiszi, jár neki a menyasszony egy "éjszakai kalandra", hiszen cége újító találmánya révén képes megváltoztatni a világot: olyan robotokat gyárt, amelyek érzelmi és értelmi intelligenciája meghaladja az emberekét. A vállalat bemutatóra készül, új típusú humanoid-robotokat fog bemutatni. A robotok segítségével az emberek képesek visszautazni az emlékeikbe és álmaikba. A kiszolgáltatott nő, Suzanne a házasságot várja Figaróval, a gróf vállalatának egyik alkalmazottjával, akinek szintén vannak titkai.
    A szereplők titkai és vágyai körül forog az előadás, amelynek - akárcsak az eredeti darabban - Figaro fondorlatai a fő mozgatórugói - áll a közleményben.
    A dokumentum idézi a rendezőt, aki elmondta, hogy a próbák során ébredt rá, mennyire aktuális ma a hatalommal való visszaélés témája. Emellett fontos téma lett a mesterséges intelligencia és a robotok is, melyeket a darabbeli AIDEN vállalat gyárt.
    Sardar Tagirovsky arról beszélt, hogy szeret reflektálni a jelen történéseire, úgy, hogy közben elgondolkoztassa a nézőket: mi, miért és hogyan történik. "Amikor elkezdtük a próbafolyamatot, akkor álmaimban sem gondoltam volna, hogy hirtelen ennyi minden válik aktuálissá. És természetesen kihívás közben az, hogy költészettel fogalmazzuk meg a legkíméletlenebb, nyers témákat is" - mondta a rendező.
    Az előadásban a grófot Schnell Ádám, Figarót Kristán Attila játssza. A további szerepekben Szarvas József, Szűcs Nelli, Söptei Andrea, Barta Ágnes, Szabó Sebestyén László, Berettyán Nándor, Tóth László, Bordás Roland, Katona Kinga, Rácz József, Szép Domán, Nagy Márk és Szabó Nikolett látható, az idén 180. évadát és épülete megnyitásának 15. éves évfordulóját ünneplő Nemzeti nagyszínpadán.