Emma napja van. | 2024.04.19

Szakértő: London nem tudja kijátszani a munkavállaló-kártyát

2017-11-07 09:07:25

Csalódnia kellett Londonnak, amely egyfajta adu ásznak szánta az uniós munkavállalók Nagy-Britanniában maradását a Brexit után. Egyre kevesebben érkeznek a szigetországba, és mind többen távoznak onnan vagy fontolgatják ezt - mondta a Századvég vezető kutatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

    Kiss István arról beszélt: a legfrissebb, idei első negyedéves adatok szerint harminc százalékkal csökkent az uniós tagállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók száma, ugyanakkor nem tudni, hányan hagyták el az országot vagy tervezik ezt. Egyes szakmákban ennél is nagyobb a visszaesés, a korábbinak a tizedére zuhant az oda dolgozni érkező ápolónők száma - tette hozzá.
     A szakértő hangsúlyozta: az érintetteket az bizonytalanítja el, hogy a Brexit után milyen feltételekkel maradhatnak a szigetországban. Az sem mindegy, hogy melyik időpont előtt érkezettek kaphatnak majd ötéves ott tartózkodás után letelepedési engedélyt, hiszen a kint élő magyarok többsége 2012-13 táján érkezett Nagy-Britanniába - mondta.