Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lázár: a kormány célja boldogulást kínálni a kisebb településeken élőknek

2017-11-06 20:45:09

A kormány célja boldogulást kínálni a kisebb városokban, községekben élők számára - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Makón.

    A kormány társadalmi és politikai célkitűzése, hogy minél több család számára boldogulást kínáljon ott, ahol megszülettek, ahol élnek - mondta Lázár János a Maros-parti városban tartott lakossági fórumán.
    A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus mintegy százfős hallgatósága előtt kifejtette, bár ez az arány folyamatosan csökken, ma a magyar emberek 40 százaléka lakik kisebb vagy nagyobb községekben, és a társadalom szintén jelentős részét adják a kisvárosokban élők.
    Lázár János elmondta, Makó mintául szolgálhat arra, miként fejleszthetők az ország kisebb városai. A településen hazai és uniós forrásból jelentős infrastruktúrafejlesztés valósul meg.
    A térség számára komoly lehetőséget biztosított az M43-as autópálya elkészülte, részben ennek köszönhetően óriási mértékben javult a munkaerőpiaci helyzet. 2010-ben Makón és környékén 12-15 százalékos munkanélküliség volt, jelenleg ez 3 százalék körül alakul. Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkent a közfoglalkoztatásban résztvevők száma, mivel mind többen helyezkednek el közülük a versenyszférában - tudatta a politikus.
    A miniszter komoly eredmények tartja, hogy aki akar, az tud dolgozni, országosan a foglalkoztatottak száma 4,5 millióra nőtt.
    A foglalkoztatottság javulásával egy időben a jövedelmek is emelkedtek, a 2010-es 73 ezerről a 2018-ra 138 500 forintra emelkedik a minimálbér, a bruttó átlagbér pedig 200 ezer helyett ma már 300 ezer forint - közölte a miniszter, hozzátette, ez a kereskedelmi forgalom növekedésén is látszik.
    Lázár János elmondta, az elmúlt években a képviselőként, személyesen elért legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy a makói járásban 378 hadiárva és 13 hadigyámolt - akik édesapja életét vesztette a második világháborúban - rendszeres havi járadékot kaphat. Ez az első olyan támogatás, amelyet a határon túlra is kiterjesztettek - jelenleg mintegy 64 ezren kapják -, mivel a járadék feltétele a magyar állampolgárság, nem a magyarországi lakcím. Hozzátette: szeretné, ha az ellátás jelenleg havi 8550 forintos összegét emelnék.