Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: megdöbbentő a világon végigsöprő erőszakhullám

2017-11-06 16:51:00

A texasi lövöldözéssel összefüggésben a külgazdasági és külügyminiszter megdöbbentőnek nevezte azt az erőszakhullámot, amely az utóbbi időszakban végigsöpört a világon. Szijjártó Péter egy hétfői sajtótájékoztatón megerősítette, hogy nincs magyar áldozata a Sutherland Springs baptista templomában elkövetett lövöldözésnek. 

    "Őszintén reméljük, hogy minden felelős döntéshozó ennek tudatában hozza meg az elkövetkezendő időszakban a döntéseit, és ezt az erőszakhullámot, illetve ennek a további terjedését meg lehet állítani" - hangsúlyozta.
    A magyar kormány részvétét fejezi ki a tragédiában érintett családoknak, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést, gyógyulást kíván - mondta a miniszter.
    Beszámolt arról is, hogy az amerikai hatóságok hivatalos tájékoztatása szerint nincs külföldi áldozata a vérengzésnek. Az Egyesült Államokban 63 olyan magyar állampolgár tartózkodik, aki konzuli védelemre regisztrált, ketten jelölték meg Texas államot a tartózkodás helyszíneként, egyikük 350, a másik ember 550 kilométerre tartózkodik a vérengzés helyszínétől.
    A miniszter elmondta: a texasi lövöldözés az Egyesült Államok történetében ötödik legjelentősebb, Texas történetében pedig a legsúlyosabb fegyveres támadás volt. Kifejtette: az Egyesült Államok számíthat Magyarország szövetségére, amikor az erőszak bármilyen formájával szemben kell fellépni.
    A dél-texasi Sutherland Springs templomában vasárnap délben egy ámokfutó lövöldözött, a halálos áldozatok száma 26, a sebesülteké pedig meghaladja a harmincat. A támadó - egy egykori katona - egyelőre tisztázatlan körülmények között meghalt.
    A miniszter a Dániában történt eset kapcsán, amikor rendőröknek és biztonságiaknak kellett kimenekíteniük Inger Stojberg bevándorlási minisztert a dühös menekültek közül egy menekültközpontban, azt mondta: kicsit déja vu érzése van, ugyanis valamivel több mint két évvel ezelőtt Magyarországon, illetve a magyar határon is történt egy hasonló eset, amikor bevándorlók magyar rendőröket támadtak meg. Hozzátette, az kicsit súlyosabb következményekkel járt, mint a mostani dániai, mert magyar rendőrök megsérültek. 
    Szijjártó Péter szerint ez jól mutatja, hogy a migránsok viselkedése jó néhány esetben, az esetek nagy részében az erőszakos kategóriában van, és e fölött nem szabad szemet hunyni. Az ilyen eseteket számításba kell venni, az európai parlamenti képviselőknek érdemes ilyen képsorokat tanulmányozniuk, amikor az illegális bevándorlókat felső határ nélküli kvóta alapján, mindenfajta vizsgálat nélkül szétosztják európai országokba  - mondta. 
    Hozzátette, a kormány nem szeretne a dániaihoz hasonló jeleneteket Magyarországon, ezeket az agresszív embereket nem kívánja beengedni nemcsak Magyarország, hanem Európa területére sem. Végre világossá kellene tenni, hogy annak, aki Európába jön, tisztelnie kell a mi szabályainkat. Nem mi fogunk azoknak a játékszabályai szerint élni, akik idejönnek, hanem nekik kell a mi szabályaink szerint élni - mondta. 
    Az újabb offshore adatbázis kiszivárogtatása kapcsán kérdésre elmondta: Nagy István jóval svájci nagyköveti kinevezése előtt megvált attól a pozíciójától, amelyet a nyilvánosságra hozott dokumentumok érintenek. Az Eximbankkal kapcsolatban hangsúlyozta: a hitelintézet semmilyen offshore hitelezésben nem vesz részt. A pénzintézet egy exporttranzakcióhoz adott hitelt egy vállalatnak, és az ügylet jogi kérdéseinek lebonyolítására pályázatot írt ki, amelyet a Deloitte nyert meg. A tanácsadó cég vett igénybe olyan vállalatot alvállalkozóként e szolgáltatás teljesítésekor, amelynek a háttere miatt az Eximbank felkerült a listára.