Ervin napja van. | 2024.04.26

Áder János Jordániában: az EU-nak növelnie kell a Jordániának nyújtott menekültügyi forrásokat

2017-11-06 14:25:00

Az Európai Uniónak növelnie kell a Jordániának nyújtott menekültügyi forrásokat - mondta Áder János hétfőn, amikor megbeszélést folytatott II. Abdalláh jordániai uralkodóval Ammánban.

    A köztársasági elnök ötnapos hivatalos látogatásra érkezett a Jordán Hásimita Királyságba hétfő hajnalban.
    Az ünnepélyes fogadtatást követő kétoldalú találkozón mindkét fél kiválónak ítélte a két ország kapcsolatait. Áder János elismerését fejezte ki a jordániai uralkodónak országa menekültellátásban nyújtott teljesítményéért és azért a harcért, amelyet Jordánia a terrorizmus ellen vív.
    A köztársasági elnök szintén példaértékűnek nevezte II. Abdalláh erőfeszítéseit Jordánia társadalmi békéjének megőrzése érdekében. Áder János kiemelte: Jordánia békéje a térség stabilitásának szempontjából is nagyon fontos. Az államfő hangsúlyozta, hogy stabil állam és elkötelezett politikai vezetés nélkül a társadalmi békét nem lehet fenntartani.
    Áder János a megbeszélésen leszögezte, hogy az Európai Uniónak több forrást kell nyújtania Jordániának a menekültek ellátására. Az államfő példa nélkülinek nevezte, hogy hat év alatt másfél millió menekült érkezett Jordániába, s ezzel az országban élők száma 14 százalékkal emelkedett.
    A két államfő megállapította, hogy a magyar-jordániai kapcsolatok intenzívebb szakaszba értek. Áder János magyarországi látogatásra hívta meg II. Abdalláh királyt, aki a meghívást elfogadta.
    A nap folyamán Áder János hivatalos megbeszélést folytat a jordániai miniszterelnökkel, valamint a szenátus és a képviselőház elnökével is.