Andrea napja van. | 2024.04.18

OKSZ: a kereskedők közös képviseletére törekszik a szövetség

2017-11-06 13:55:00

Az  Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a kereskedők közös képviseletére törekszik, és a lehető leghatározottabban visszautasít minden olyan minősítést, mely szerint bármilyen irányváltás szerepet játszana állásfoglalásaiban - közölte a szervezet az MTI-vel hétfőn.

    A Magyar Idők hétfői számában arról írt, hogy tizenhét évi tagság után a múlt héten kilépett a több mint 2300, hazai tulajdonban lévő boltot képviselő Reál üzletlánc az OKSZ-ből. Kujbus Tibor, a cég vezetője azt kifogásolja, hogy az érdekképviseletnél túlságosan eltolódott a hangsúly a multinacionális áruházláncok javára, mégpedig politikai okokból - írták.
    Az OKSZ MTI-nek küldött állásfoglalása szerint a szövetségben 2015-ben volt tisztújító közgyűlés. Ezen, a hazai és a nemzetközi vállalkozások egyenlő arányú képviselete érdekében úgy alakította ki a vezető testületek - elnökség, felügyelő bizottság - összetételét, hogy az azonos súlyú legyen. Társelnöki rendszert alakított ki, amelyben három fő a hazai, három fő pedig a nemzetközi vállalkozások képviseletében lett megválasztva. Az elnökség további tagjai körében is ezt a rendet követte az OKSZ. 
    A közlemény szerint az elnökség összetételében a korábbi időszakban semmiféle arányváltozás nem volt, kizárólag az időközben esetenként megüresedett tisztségeket töltötték be új jelöltek, ugyanattól a vállalkozástól.
    A háromtagú felügyelő bizottságot hazai vállalkozás képviselője vezeti, nemzetközi láncok képviseletében pedig csak egy fő vesz részt a bizottság munkájában.
    Az OKSZ visszautasít minden olyan minősítést, mely szerint bármilyen irányváltás szerepet játszana állásfoglalásaiban, kizárólag szakmai kérdéseket mérlegel továbbra is.
    A tagok közötti esetleges vitás ügyekben ugyanakkor alapszabályának megfelelően mindkét oldal állásfoglalását közvetíti. Így történt ez például a vasárnapi zárva tartás kérdésében is, amikor minden alkalommal kifejtette a kereskedők megosztottságát - írták.