Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2017-11-05 19:01:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Balkán-félszigettől a Kelet-európai-síkság déli felén át az Uralig anticiklon húzódik. Szintén magasnyomás uralkodik az Ibériai-félsziget környékén. A két légköri képződmény közé ékelődve hidegfront hullámzik lassan kelet felé, illetve önálló ciklon fejlődik az Alpoktól délre - kiadós esőzést és zivatarokat okozva annak déli előterében és nagy havazást a hegyekben. Jelentős csapadéktevékenység kontinensünkön jelenleg csak ehhez a mára virradóra Norvégiától Franciaországig húzódó fronthoz kötődően zajlik, Északkelet-Európában is inkább csak hózáporok fordulnak elő, a magasnyomás területén pedig a párásság, a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet a meghatározó. A mediterrán térségben általában 16 és 24 fok közé melegszik fel délutánra a levegő, 10 fok alatti értéket a Fekete-tengertől a Balti-tengerig húzódó sávban, illetve attól északra, északkeletre mérnek, Oroszország túlnyomó részén pedig már fagypont körül alakul a csúcshőmérséklet. Hétfő estig a Kárpát-medence nagy részén fátyolfelhős, napos időre számíthatunk, de a Dunántúl nyugati, délnyugati tájain az említett front hatására éjszakától sok lesz a felhő, és csapadék is valószínű.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    Kezdetben mindenütt változóan fátyolfelhős lesz az ég, majd késő estétől a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, harmadán erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és az éjszaka második felében helyenként, a reggeli óráktól már több helyen valószínű eső, záporeső. Az ország többi részén csapadék továbbra sem várható, inkább csak fátyolfelhők lesznek az égen, illetve elsősorban északkeleten a hajnali órákra átmenetileg köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet képződhet. Erős széllökések vasárnap estig a Dunántúl északi felén déli, délkeleti, hétfőn napközben a Nyugat-Dunántúlon északi irányból várhatók, egyébként csak élénk lökések kísérhetik a keleties szelet. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul, de északkeleten egy-két fokkal hidegebb, nyugaton enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az ország nagy részén 11 és 16, a Nyugat-Dunántúlon 7 és 10 fok között várható.