Csongor napja van. | 2024.04.16

Fidesz: a ma már megbecsült egészségügy a szocialisták kormányzásának áldozata volt

2017-11-05 13:49:39

A polgári kormány anyagi és erkölcsi megbecsülést adott az egészségügyben dolgozóknak, ennek része a november elsejei újabb béremelés - hangsúlyozta vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Puskás Imre, a Fidesz szóvivője, azt állítva ezzel szembe, hogy Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzásának az egészségügy volt az egyik legnagyobb kárvallottja.

    Mint mondta, az egészségügyben végrehajtott - az elmúlt években 400 milliárd forinttal finanszírozott, a következő években is folytatni kívánt - szakorvosi és ápolói béremelés célja és eredménye a kormány tevékenységének, a gazdasági növekedés és a pénzügyi stabilitás pedig lehetőséget teremtett a korábbi kormányzat által kivont forrás visszapótlására.
    Szavai szerint a szocialisták kormányzása idején "tartós rombolás zajlott", a cél pedig az volt, hogy az egészségügy gyengítésével a fizetős szolgáltatásokhoz, a magánellátásba tereljék a betegeket.
    Példaként említette, hogy míg a szocialista kormányok 600 milliárd forintot vontak ki a szférából, a Fidesz vezette kormányzat az elmúlt években 500 milliárd forintot fordított bővítésre, fejlesztésre, a jövő évi költségvetés pedig 542 milliárddal többet ad erre a területre, mint a szocialisták kormányzása idején elfogadott utolsó, 2010-es büdzsé.
    A következő évek fejlesztéseinek legjelentősebb elemeként Budapest "soha nem látott mértékű" kórházfejlesztési programját említette, amelyre a következő nyolc esztendőben 200 milliárd forintot fordítanak majd.