Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: Magyarország és Bulgária szövetségesként számíthat egymásra az európai vitákban

2017-11-03 15:15:00

Bulgária és Magyarország hasonlóan gondolkodik az Európai Unió előtt álló legfontosabb problémákról, és hasonló válaszokat adnak ezekre, így amikor a közeljövőben súlyos viták lesznek az EU jövőjéről, szövetségesként számíthatnak egymásra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szófiai sajtóértekezletén, miután találkozott Bojko Boriszov miniszterelnökkel és kormánya több tagjával.

    A két ország szövetséges az illegális migrációról zajló vitákban, és egyetért abban, hogy az illegális bevándorlást az EU külső határainál kell megállítani. Egyetértenek abban is, hogy az EU-nak már azelőtt meg kell hoznia a döntést: ki jöhet be az unióba, és ki nem, mielőtt az illető személy a területére lépne - tette hozzá.
    Magyarország nagyra becsüli Bulgária erőfeszítéseit az EU külső határainak megvédésében, és miután a balkáni ország jelesre vizsgázott ebből, ezért Budapest támogatja, hogy Bulgária minél előbb a schengeni övezet tagjává váljon - mondta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy Bulgária 260 kilométer hosszan épített kerítést Törökországgal közös határán.
    A két ország szövetségesként számíthat egymásra akkor is, amikor az európai keresztény értékek megvédéséről van szó. Mindkét ország komolyan veszi azt, hogy az európai integráció keresztény alapokra épül - szögezte le Szijjártó Péter.
    "Tárgyaltam az önök miniszterelnökével az új ukrajnai oktatási törvény miatt kialakult helyzetről is. Jelentős magyar és bolgár kisebbség él Ukrajnában, és mindkét kormány elfogadhatatlannak és európaiatlannak tartja azt a ukrán parlamenti döntést, amelynek nyomán jelentősen sérültek a magyar és bolgár kisebbség jogai az országban az anyanyelven történő oktatás terén" - idézte a tárgyalásain elhangzottakat a magyar diplomácia vezetője.
    Ezért a két ország minden európai fórumot felhasznál arra, hogy Ukrajnában ismét érvényesüljön a bolgár és a magyar kisebbség joga az anyanyelven történő oktatáshoz. "Nem fogadjuk el, hogy egy európai integrációt tervező ország ilyen mértékben megsértse a kisebbségi jogokat, és ezáltal ilyen mértékben súlyosan megsértse az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodást" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.