Emma napja van. | 2024.04.19

Állami kitüntetésben részesült a finn parlament korábbi elnöke

2017-11-03 13:55:00

A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehetett át Eero Olavi Heinäluoma, volt finn parlamenti elnök Kövér Lászlótól, a magyar Országgyűlés elnökétől pénteken Budapesten. 

    Eero Olavi Heinäluoma, aki jelenleg a finn parlament magyar baráti csoportjának elnöke, a magyar-finn kapcsolatok elmélyítése és fejlesztése mellett, hazánk jó hírének megőrzését is elkötelezetten szolgáló, értékes diplomáciai tevékenysége elismeréseként részesült a kitüntetésben. 
    Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország finnországi nagykövete laudációjában rámutatott: Eero Olavi Heinäluoma a finn közélet jól ismert és elismert alakja, számos vezető pozíciót töltött be pártján belül, és kormányzati megbízásokat is viselt miniszterelnök-helyettesként és pénzügyminiszterként. 2003-ban kezdődött parlamenti karrierje során kiemelt figyelmet szentelt külpolitikai kérdéseknek is, a Nemzetközi Ügyek Fóruma, az Északi Országok Tanácsa finn delegációja és az Észak-Atlanti Szövetség parlamenti közgyűlése finn delegációja tagjaként, valamint a Védelmi és Külügyi Bizottságban folytatott több éves tevékenysége során. 2011-től négy éven keresztül töltötte be a parlamenti elnöki tisztet, ennek során ellátogatott hazánkba, és vendégül látta a magyar Országgyűlés delegációját is. 2016 októberétől elvállalta a finn parlament magyar-finn baráti tagozatának elnöki posztját. Politikai feladatain túl személyes szálak is fűzik Magyarországhoz, magánemberként is gyakori vendég. Kiállása Magyarország mellett - különösen az utóbbi években, amikor hazánkat számos bírálat éri - tiszteletre és elismerésre méltó tevékenység - emelte ki a nagykövet.
    Eero Olavi Heinäluoma köszönetet mondott a kitüntetésért és hangsúlyozta: az elismerés megtiszteltetés az egész finn parlament, és a magyar baráti tagozat munkájáért. Felidézte, hogy első ízben 39 évvel ezelőtt járt Magyarországon, és úgy fogalmazott: akkor itt hagyta a szívét.
    Hozzátette: a feladatok azóta változtak, de Magyarország iránti szeretete változatlan. 
    Kitért arra is, hogy a két országot sok közös pont köti össze, történelme sok közös vonást hordoz. Európai országokként sok közös értéket hordoznak, és ezek nagyon fontosak a két ország közötti kapcsolatokban - mutatott rá a korábbi parlamenti elnöke.