Andrea napja van. | 2024.04.18

Szakértő: nehezen szigorítható tovább az Egyesült Államokban a bevándorlás

2017-11-03 09:39:00

Nehezen szigorítható tovább a bevándorlás az Egyesült Államokban, hiszen aki állandó tartózkodási engedélyt kap, az szigorú nemzetbiztonsági ellenőrzésen esik át, aki pedig illegálisan tartózkodik az országban, nehezen kerül a hatóságok látókörébe - jelentette ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

    Ugrósdy Márton a keddi, nyolc ember halálát követelő New York-i gázolásos merénylettel összefüggésben beszélt erről, amelyet egy a vízumlottó keretében az Egyesült Államokban letelepedett, üzbég származású férfi követett el.
    Az Amerika-szakértő elmondta, az ellenőrzés ma is szigorú; aki vízumköteles országból utazna az Egyesült Államokba, annak egy interjún kell átesnie és egy kockázatos ország polgára esetében még szigorúbb az átvilágítás.
    Akit például a vízumlottó keretében végleg beengednek, az nemzetbiztonsági ellenőrzésen is átesik, vagyis viszonylag nehéz a rendszert kijátszani - tette hozzá.
    Megjegyezte, ha valakit ártó szándékkal akarnak bejuttatni az Egyesült Államokba, akkor nem a vízumlottó a megfelelő eszköz, hiszen semmi nem garantálja, hogy nyer. Sokkal egyszerűbb megoldás az, ha valaki törvényesen sima vízumot szerez és a 90 napos tartózkodás után egyszerűen nem tér haza. Sok millióan élnek így Amerikában - közölte a szakértő.
    Kitért arra, hogy a politikai küzdelem része is a bevándorlás kérdése: Trump elnök és a republikánusok a szigorítás pártján állnak, a demokraták pedig megengedőbbek.
    Eközben Amerikának szüksége van elsősorban a képzett munkaerő bevándorlására - mondta Ugrósdy Márton.