Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tényleges életfogytiglani börtönbüntetés bevezetését kezdeményezik Szerbiában

2017-10-31 12:59:00

Tényleges életfogytiglani börtönbüntetés bevezetését kezdeményezik civilek Szerbiában azon gyilkosságok esetében, amelyekben az áldozat gyermek, kiskorú vagy várandós nő. Az erre vonatkozó petíciót több mint 93 ezren írták alá.

    Az aláírásgyűjtést egy olyan apa indította el, akinek a 15 éves lányát három évvel ezelőtt gyilkolták meg. A gyilkost a maximálisan kiszabható, negyven év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, legkorábban büntetése kétharmad részének letöltése után, feltételesen szabadulhat. 
    A petíció aláírói azt szeretnék, ha a halálos kimenetelű bűncselekmények bizonyos eseteiben - gyermek, kiskorú vagy várandós áldozat esetén - nem létezne a kétharmadra és a feltételes szabadlábra helyezésre vonatkozó kitétel, illetve ha a legszigorúbb büntetés nem 40 év letöltendő börtönbüntetés lenne, hanem élethosszig tartó szabadságvesztés.
    A szerbiai törvények szerint a petíció akkor érvényes, ha egy hét alatt harmincezer érvényes aláírás gyűlik össze. Hét nap alatt ennek háromszorosát szedték össze a kezdeményezők. Ezt követően a petíciót átadják a parlamentnek, ahol egy illetékes bizottság elbírálja, majd - ha úgy ítéli meg, hogy jogos a kérés - a képviselők elé terjeszti a törvénymódosításra vonatkozó javaslatot. A tényleges életfogytiglani börtönbüntetés bevezetéséhez a büntető törvénykönyv módosítására van szükség.