Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fidesz: elfogadhatatlan, hogy Soros által támogatott NGO-k befolyásolják az illegális bevándorlást

2017-10-31 12:22:40

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy Soros György által támogatott NGO-k befolyásolják az illegális bevándorlást és az áthelyezési mechanizmusra is döntő befolyásuk legyen - jelentette ki Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

    A politikus a következő 3-4 hónapot nevezte a legfontosabbnak arra nézve, hogy az európai intézmények milyen végleges pozíciót alakítanak ki a migráció ügyében. Az EP egyelőre a lehető legtévesebb úton jár - értékelt, bírálva az európai parlament LIBE bizottsága által elfogadott jelentéstervezetet. Ez olyan felső korlát nélküli betelepítési rendszert hoz létre, amely megszünteti a tagállamok felelősségét a határvédelemben - tette hozzá.
    Mint mondta, noha voltak hibái is a dublini rendszernek, nem volt vitás, hogy az első állam felelősséget vállal a határvédelemért, hiszen ha valakit - védelmi kötelességét nem teljesítve - beengedett, akkor utána ebbe az államba lehetett visszaküldeni az illetőt.
    Ehhez képest a helyzet megváltozna - fejtette ki a frakcióvezető, jelezve: az EP semmilyen formában nem szankcionálná a határvédelmi kötelezettség megszegését és olyan automatikus áthelyezési mechanizmust hozna létre, amely a tagállamok között méretnek, létszámaránynak és gazdasági erőnek megfelelően osztaná el az Európába érkező menedékkérőket.
    Nem menekültekről van szó, senki nem mondja ezt, hanem azokról van szó, akik benyújtják a menedékkérelmüket, tehát amit minden illegális bevándorló is megtett - hívta fel a figyelmet.
    Gulyás Gergely elutasította, hogy akár 30 fős csoportokban is lehessen kérni a tagállamok közötti áthelyezést.
    Azt is mondta: "Soros György legszebb álmainak felel meg" az úgynevezett szponzorizáció intézményének bevezetése. Ennek lényege, hogy ha egy civil szervezet vagy NGO vállalja egy menedékkérő vagy csoport megsegítését, akkor abban a tagállamban élvez előnyt az áthelyezésük - ismertette a kormánypárti politikus, kiemelve: ennek révén a Soros Györgyhöz köthető szervezeteknek is döntő befolyásuk lenne a mechanizmusra.
    Gulyás Gergely ezt nyílt befolyásként értékelte az európai parlamenti döntéshozatalra, s mindezt annak tulajdonította, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványtól kiszivárgott dokumentum 226 képviselőt tart számon a Soros-szervezetek partnereként az EP-ben. Ez nagyobb, mint a néppárti frakció létszáma - jegyezte meg, úgy fogalmazva: "ilyen értelemben a legnagyobb frakció, ami ráadásul párthatárokon is átível, a Soros-frakció".
    A politikus megjegyezte azt is, hogy az anarchizmusnak is vannak pártolói a listán szereplő képviselők között. Tűrhetetlen beavatkozás a tagállami igazságszolgáltatásba, hogy egyes EP-képviselők Ahmed H. szabadságáért fotózkodnak és nyilatkoznak - hangoztatta Gulyás Gergely, aki szerint mindez mentegetése annak, aki erőszakkal lép fel a magyar rendfenntartókkal szemben.
    "Kifejezetten visszautasítjuk ezt és felszólítjuk arra az Európai Parlament érintett képviselőit, hogy egyrészt ne ilyen nyíltan képviseljék Soros György érdekeit, másfelől pedig tartózkodjanak attól, hogy tagállami igazságszolgáltatási ügyekbe súlyos bűncselekmények esetén beavatkoznak" - szögezte le a Fidesz politikusa.