Auguszta napja van. | 2024.03.29

Látványtárat avattak a bajai Türr István Múzeumban

2017-10-28 13:10:00

Több mint 200 millió forintból alakították ki a bajai Türr István Múzeum Örökségszállónak nevezett látványtárát, tanulmányi raktárait - tájékoztatta az intézmény igazgatója az MTI-t pénteken az ünnepélyes megnyitó után.

    Kovács Zita elmondta: a Baja főterén álló Türr István Múzeum műemléki főépületének külső rekonstrukcióját, a tetőszerkezet felújítását és a héjazatcserét még 2011-ben végezték el. A fejlesztés következő ütemében, az elmúlt másfél évben a főépület emeleti traktusának 600 négyzetméteres területe újulhatott meg a Norvég Alapok és a helyi önkormányzat jóvoltából. A munkálatok során az emeleti részben egy korszerű, a 21. századnak megfelelő látványtárat alakítottak ki, miközben feltárták magát a 19. századi épületet is. 
    A fejlesztés során a tanulmányi raktáregységekben a helytörténeti, a néprajzi és a képzőművészeti gyűjteményeket helyezték el. 
    A tanulmányi raktár helytörténeti részlegében 1400 tárgyat és 1500 eredeti dokumentumot mutatnak be, melyek a 19. század utolsó harmadáig virágzó, majd a határszélre került soknemzetiségű, több vallási felekezethez tartozó bácskai kereskedőváros történetét és polgárainak mindennapjait érzékelteti. 
    A helytörténeti gyűjtemény egy jelentős része az 1803-ban Baján alakult Céllövész Egyesülethez kapcsolódik: több mint 50 festett céllövő táblát őriznek, amelyek főként a díjlövések emléktáblái.
    A múzeum képzőművészeti gyűjteménye egy 2300 darabos kollekció. Ennek törzsanyaga az 1930-as évek nagy magyar művészeti korszakának, a Gresham-kör és a Józsa Miklóshoz köthető művészház alkotásait foglalja magába, de emellett Észak-Bácska képzőművészetét is bemutatja. A tanulmányi raktárban a gyűjtemény állandó kiállításban be nem mutatott része válik láthatóvá és kutathatóvá, miközben múzeumpedagógiai foglalkozások tartására is alkalmassá tették.
    A néprajzi részlegben a gyűjtemény csaknem 10 ezer műtárgya került. A tanulmányi raktár olyan egységeken keresztül mutatja be a gyűjteményt, mint bútor és házberendezés, gazdálkodás, népszokások és gyermekjátékok, kerámia és táplálkozás, textil és kenderfeldolgozás vagy a kismesterségek.
    Az igazgató hangsúlyozta, hogy a három gyűjtemény műtárgyegyütteseinek tematikus és kronologikus összekapcsolásával olyan komplex múzeumpedagógiai foglalkozások válnak lehetővé, melyek révén nemcsak az egyes gyűjteményekben őrzött műtárgyak, művészeti alkotások mutathatók be, de alkalmasint a hagyatékokban található olyan személyes tárgyak, dokumentumok is, amelyeket más gyűjtemények őriznek, de egymás mellé helyezésükkel információértékük, asszociációs lehetőségük megsokszorozódik. 
    A Türr István Múzeum Észak-Bácska nemzetiségi bázisintézménye. Jelenleg 5 épületben, összesen 5600 négyzetméter alapterületen 200 ezer műtárgyat őriznek. A közgyűjtemény munkatársai összesen 28 település területén gyűjtik a kulturális, tárgyi és szellemi örökséget.