Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Egyenlítői-Guinea alelnökét Párizsban

2017-10-27 17:05:00

Három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a párizsi büntetőbíróság pénteken Teodorin Obiangot, Egyenlítői-Guinea alelnökét, az afrikai ország vezetőjének fiát, aki a vád szerint csalás útján jelentős vagyont halmozott fel Franciaországban.

    A bíróság mellékbüntetésként 30 millió euró pénzbüntetést is kiszabott az afrikai politikusra, valamint elrendelte a lefoglalt vagyon elkobzását, amelynek részét képezi egy villa is a párizsi diplomatanegyedben.
    Emmanuel Marsigny, a politikus ügyvédje elfogultnak minősítette a bíróság döntését, és jelezte, hogy vizsgálja a lehetséges fellebbezési módokat. 
    Teodorin Obiangot, aki nem jelent meg a bíróság előtt a per alatt, hűtlen kezelés kifehérítése, sikkasztással kapcsolatos pénzmosás, hivatali bizalommal való visszaélés kifehérítése és korrupció kifehérítése bűntettekben mondták ki bűnösnek. 
    A párizsi büntetőbíróság emlékeztetett arra, hogy jogában áll Teodorin Obiang fölött ítélkezni, miután kizárólag a Franciaországban elkövetett pénzmosási ügyeleteiről döntöttek, amelyekhez  az alelnök személyes befolyását használta fel. A francia nyomozás alapján megállapíthatóan a hazájában, a tisztségei gyakorlása során elkövetett bűntettekről a párizsi bíróság nem foglalt állást. 
    A 48 éves alelnök, Egyenlítői-Guinea kormányához hasonlóan vitatta a franciaországi pert és a francia igazságszolgáltatás joghatóságát az ügyben. 
    A pert június 19. és július 6. között folytatta le a párizsi büntetőbíróság Teodorin Obiang ellen, aki ellen a Sherpa és a Transparency International korrupcióellenes szervezet tettek feljelentést. A politikus műtárgyakat, luxus- és sportautókat, egy 101 szobás párizsi villát halmozott fel Franciaországban. Az egyik legszegényebb afrikai ország elnökének fia Párizsban készpénzzel teli bőröndökkel járt a legnagyobb divatházak üzleteibe, ahol teljes ruhatárat vásárolt magának.
    Teodorin Obiang franciaországi vagyonáról a nyomozás azt állapította meg, hogy azt hivatalos jövedelméből nem tudta volna finanszírozni, hanem az kenőpénzekből és elsikkasztott állami pénzekből származik. 
    A védelem szerint viszont a francia igazságszolgáltatás egy szuverén állam belügyeibe avatkozik be. Az ügyvéd szerint például a párizsi villa Egyenlítői-Guinea diplomáciai ingatlana, nem pedig az alelnök magántulajdona. Miután az ügyvéd még az ítélethirdetés előtt a hágai Nemzetközi Bíróságon támadta meg az eljárást, a párizsi bíróság által pénteken kimondott vagyonelkobzás addig nem foganatosítható, amíg a hágai törvényszék nem foglal állást.
    Teodorin Obiang az első magasrangú külföldi személy, akit elítéltek a Franciaországban az afrikai vezetők által felhalmozott vagyonok eredetének tisztázására 2010-ben megindított vizsgálatok keretében. Vizsgálat folyik többi között Kongó, Gabon és a Közép-Afrikai Köztársaság elnökeinek hozzátartozói ellen is.  
     Teodorin Obiang ellen Svájcban is nyomozást indítottak. Tavaly novemberben 11 luxus- és sportautóját foglalták le Genfben egy előzetes korrupciós vizsgálat keretében.