Emma napja van. | 2024.04.19

Több mint három milliárd forintot fordítanak az autonóm járműrendszerek kutatására

2017-10-27 14:39:00

A zalaegerszegi tesztpályához kapcsolódó autonóm járműrendszerek kutatására, valamint a kutatói utánpótlás fejlesztésére 3,2 milliárd forint uniós támogatást nyert el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem konzorciumi partnereivel, az ELTE-vel, a Pannon Egyetemmel és a Széchenyi István Egyetemmel - közölte Palkovics László oktatásért felelős államtitkár pénteken, a két projekt zalaegerszegi nyitórendezvényén.

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, a tesztpálya kormánybiztosa kiemelte: a 40 milliárd forintból megvalósuló önvezető és elektromos gépjárművek tesztelésére, fejlesztésére is alkalmas járműipari tesztpálya építése jól halad Zalaegerszegen.
    Hozzátette, egy nagyberuházás csak akkor működhet jól, ha vannak olyan szakemberek, akik értik és matematikusként, mérnökként, informatikusként támogatni tudják az itt zajló tevékenységet.
    Az Emberi erőforrás fejlesztési operatív programban (Efop) csaknem 1,5 milliárd forintból megvalósuló kutatási projekt a tesztelési tevékenységet erősíti. A kutatás kiterjed a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpályához kapcsolódó járműtechnológiák (autonóm járművek, e-mobilitás) tesztelési folyamataira, és a többi között a szimulációs technológiákat, a laboratóriumi teszteket, valamint a pályán elvégezhető közúti teszteket vizsgálják - ismertette Palkovics László.
    A pályázatban résztvevő egyetemek közös kutatási folyamatokat alakítanak ki. 
    A BME, az ELTE, valamint a Széchenyi István Egyetem ugyancsak az Efop pályázatán nyert el 1,7 milliárd forint uniós támogatást az autonóm jármű irányítási technológiák területén indított tehetséggondozás és kutatói utánpótlás fejlesztésére. A programban korszerűsítik a doktori képzések színvonalát és - mind a tudományos diákköri, mind pedig a szakkollégiumi területen - több tehetséges hallgatót vonnak be a képzésekbe és a kutatásokba.
    Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere elmondta: a városban elkezdett fejlesztésekhez szükség van a szakember-utánpótlásra. Az egyetemek olyan fejlesztési lehetőséghez jutnak a pályázati forrással, amely biztosítja a szakember utánpótlást, ugyanakkor az egyetemi képzés nagyot léphet előre a kutatásfejlesztés területén. A fejlesztések eredményeként a hallgatók számára vonzóvá válnak a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények, a tanulmányaik befejezése után pedig el tudnak helyezkedni a városban és meg tudják találni a jövőjüket Zalaegerszegen - közölte.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó