Emma napja van. | 2024.04.19

Emelkedésre számítanak az elemzők a tőzsdén 

2017-10-27 08:43:18

Emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

    Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a nemzetközi részvénypiaci hangulat kedvező, a magyar részvények tovább erősödhetnek. A befektetők a délután esedékes amerikai GDP-adatokat várják. 
    Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kommentárjában kifejtette, hogy a magyar részvénypiac emelkedése tovább folytatódhat, miután csütörtökön kis időre 40 000 pont fölé emelkedett a BUX. 
    Hozzátette, hogy az Európai Központi Bank a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatszinteket, és bejelentette az eszközvásárlási program fokozatos leépítését, januártól a jelenlegi, 60 milliárd eurós keretösszeg felével, 30 milliárd euróval fog futni a program, de időtartamát kiterjesztették jövő év szeptember végéig. A jegybank meglehetősen optimista az eurózóna gazdasági kilátásait illetően, a piaci szereplők pozitívan értékelték, hogy csak fokozatosan fog kivonulni a piacról, és továbbra is biztosítja a szükséges likviditást. Emiatt Nyugat-Európában optimista nyitásra lehet számítani, és ez alól nem lesz kivétel a magyar piac sem. 
    Az elemző kitért arra is, hogy a vezető részvények közül az OTP új történelmi csúcsra emelkedett a csütörtöki kereskedésben, a következő szint 11 000 forintnál van, amennyiben sikerül áttörni, folytatódhat a lendületes emelkedés. Jól szerepelhet a Mol, és a Richter is, a Magyar Telekom esetében nem várnak érdemi emelkedést. 
    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 48,68 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 39 889,60 ponton zárt csütörtökön, ami új történelmi csúcs volt. A részvénypiac forgalma 11 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. A Mol 12 forinttal, 0,37 százalékkal 3252 forintra erősödött, 1,6 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára nem változott 10 900 forintot ért, forgalmuk 5,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott 471 forintot ért, forgalma 471,2 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 15 forinttal, 0,22 százalékkal 6725 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.