Auguszta napja van. | 2024.03.29

Oettinger: meg kell őrizni az uniós kohéziós alapokat

2017-10-26 20:24:00

A következő tíz évben meg kell őrizni az uniós kohéziós alapokat, stabilizálni kell működésüket, hiszen több pénzt kell befektetni a tagállamok, főleg az újak infrastruktúrájába - jelentette ki csütörtökön Bukarestben Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos.

    A biztos Klaus Iohannis román elnökkel, parlamenti pártok képviselőivel találkozott, illetve részt vett egy konferencián, amelyet a román központi bank szervezett Románia uniós csatlakozásának tízéves évfordulója alkalmából.
    Oettinger szerint Romániának még legalább két évtizedre szüksége lesz, hogy az egy főre számolt bruttó hazai termék (GDP) elérje az Európai Unió átlagát, ezért türelemre van szükség a politikusok, a befektetők és a szakszervezetek részéről is.
    Elmondta, Románia jelentős összegeket hívott le az uniós alapokból infrastruktúra-fejlesztésre, de nem elegendőt. Úgy vélte, hogy Románia jó irányba tart, az elmúlt évben irigylésre méltó ütemben nőtt a gazdasága, így a térségben egyes államok modellnek tekintik. 
    A biztos reményét fejezte ki, hogy az idén és jövőre Bukarest az államháztartási hiányt GDP 3 százaléka alatt tudja tartani.
    A román elnöki hivatal közleménye szerint a Iohannisszal folytatott beszélgetésen az EU 2020 utáni költségvetéséről esett szó, amikor Nagy Britannia már nem lesz tagja az uniónak. Iohannis reményét fejezte ki, hogy a 2020 utáni többéves uniós költségvetés erősíteni fogja az EU egységét és konvergenciáját. Hangsúlyozta: Románia számára elsődleges érdek, hogy minél jelentősebb összeget biztosítsanak továbbra is a kohéziós alapokra és a közös agrárpolitikára. 
    Oettinger közölte, hogy az Európai Bizottság a jövő év májusában tesz javaslatot a 2020 utáni költségvetésre, amit 2019-ben kell elfogadnia az Európai Parlamentnek.