Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2017-10-26 19:19:00

Időjárási helyzet Európában

    ---------------------------
    Közép- és Dél-Európa nagy része fölött anticiklon található. Területén északabbra változóan felhős, délebbre túlnyomóan napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor szárazföldünk más vidékein ciklonok és frontjaik teszik változékonnyá az időjárást. A frontok mentén többnyire erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi és keleti részén általában 1 és 9 fok között változik, de az Ural előterében már több helyen napközben is fagy. Ennél enyhébb az idő Közép-Európában, ahol többnyire 11 és 19 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A legmelegebb a Pireneusi-félszigeten van, ott a délutáni órákra 24 és 29 fok közé melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence fölé eleinte váltakozó nedvességtartalmú, enyhe, majd északnyugat felől érkező hidegfrontnak köszönhetően egyre hidegebb, átmenetileg nedves levegő érkezik.

    Várható időjárás az ország területén péntek estig
    ----------------------------------------------------
    Péntek reggelig térben és időben változó felhőzetre számíthatunk, a legtöbb felhő északon, északkeleten, a legkevesebb délen, délnyugaton valószínű. Számottevő csapadék nem lesz. Pénteken észak felől megvastagszik a felhőzet, délben már délen is erősen felhős lesz az ég. Eleinte északon helyenként, majd a déli óráktól egyre többfelé alakul ki eső, zápor, a Dunántúlon néhol zivatar is lehet. Késő délutántól északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Csütörtökön az ország nagy részén többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a Tiszántúlon a délnyugati, a középső országrészben pedig az északnyugati szél élénkülhet meg. Pénteken a szél északnyugatira fordul, többfelé megerősödik, a Dunántúlon és a középső országrészben helyenként viharossá fokozódik. Hajnalban főként délnyugaton és északkeleten ködfoltok képződhetnek. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 fok között várható. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 13 és 19 fok között valószínű, de az északkeleti határvidéken kissé hidegebb is lehet.