Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: a pénzügyi felügyelet vizsgálja meg, Gyurcsány cége folytatott-e tiltott hitelezési tevékenységet!

2017-10-25 12:25:00

Azt kéri a fideszes Budai Gyula a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi felügyeletétől, vizsgálja meg, hogy a Gyurcsány Ferenc DK-elnök érdekeltségébe tartozó Altus Portfólió Kft. folytatott-e tiltott hitelezési tevékenységet.

    A kormánypárti országgyűlési képviselő szerdán Budapesten, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja előtt tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: az elmúlt hetekben több olyan sajtóinformáció is megjelent, amely szerint az Altus Portfólió Kft. legalább kétszer nagy összegű kölcsönt nyújtott a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő által irányított Human Operator Zrt.-nek.
    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök állítása szerint baráti kölcsönről van szó, de a kölcsönszerződésben lévő kikötések - így például a késedelmi kamat, a banki inkasszó és a személyi biztosíték - alapján ez valójában üzletszerű hitelezési tevékenység lehetett - mondta Budai Gyula, aki kérte a pénzügyi felügyelettől, vizsgálja meg, hogy az Altus Portfólió Kft. rendelkezett-e kölcsönnyújtáshoz szükséges jogszabályi engedéllyel.
    Ha nem volt a cégnek ilyen engedélye, akkor felmerül a jogosulatlan pénzügyi tevékenység, amely büntető törvénykönyvi tényállás - jelezte a Fidesz parlamenti képviselője.
    A Windisch László jegybankalelnöknek címzett kérelmet Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője vette át.
    Az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás.