Gedeon napja van. | 2024.03.28

Folytatódnak a képviselőházi választások Csehországban

2017-10-21 13:59:00

Csehországban folytatódnak a képviselőházi választások. Szombaton, a hagyományosan kétnapos választások második napján, reggel nyolctól délután kettőig lehet még szavazni. Az eredményeket az esti órákra ígéri a voksokat összeszámláló Cseh Statisztikai Hivatal.

    A választások első napján körzetenként átlagban a bejegyzett választók mintegy 40-45 százaléka járult az urnákhoz, ami magasabb arány mint a legutóbbi, 2013-as választások első napján. Szombaton a részvétel már többnyire 10-20 százalék között szokott mozogni.
    A parlamenti alsóház 200 képviselői mandátumáért 31 párt és mozgalom több mint 7500 jelöltje verseng. A bejutási küszöb öt százalék. 
    A megmérettetés nagy esélyese a jobbközép ANO mozgalom, amelynek elnöke Andrej Babis pénteken délután a Prága melletti Pruhonicében adta le szavazatát. A választások kezdete előtt a politikus mintegy fél órára a magyar fogadáson is megjelent, amelyet Boros Miklós prágai magyar nagykövet adott az 1956-os nemzeti ünnep alkalmából. 
    Babis szavazata leadása után ismételten felszólította híveit: minél nagyobb számban járuljanak az urnákhoz, hogy az ANO mozgalom ne legyen megkerülhető a kormányalakításkor.          Andrej Babis nem titkolja, hogy kormányfő szeretne lenni. A prágai sajtó szerint várhatóan nehéz lesz a kormányalakítás, mert a nagyobb pártok többsége a választási kampány során azt hangoztatta nem kíván együttműködni Babissal, aki ellen az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával büntetőeljárás folyik. 
    Milos Zeman államfő miután pénteken délután Prágában leadta szavazatát, és megerősítette: kormányalakítással mindenképpen a választások győztesét bízza meg.