Gedeon napja van. | 2024.03.28

Donald Trump vitába keveredett egy Nigerben elesett katona özvegyének mondott szavai miatt 

2017-10-19 09:50:00

Donald Trump amerikai elnök vitába keveredett egy Nigerben elesett amerikai katona özvegyének mondott szavai miatt. 

    La David Johnson kommandós feleségét és szüleit még kedden este kereste meg telefonon az amerikai elnök azért, hogy részvétét nyilvánítsa Johnson őrnagy halála miatt. A katonát két héttel ezelőtt Nigerben, egy iszlamista terroristák elleni tűzharcban ölték meg három társával együtt. 
    Szerdán Frederica Wilson, floridai demokrata párti képviselő a nyilvánossághoz fordult, hogy közölje: a részvétnyilvánításkor Donald Trump "közömbösséget mutatott" az özvegynek. Sajnálkozott ugyan, de azt mondta, hogy az elesett katona "tudta, hogy mire vállalkozik" - állította a képviselő. 
    Wilson közölte: amikor az özveggyel és a családdal a koporsó fogadására tartott, a kocsiban hallotta az elnökkel folytatott kihangosított beszélgetést. Hozzátette, hogy az özvegy a telefonbeszélgetés után azt mondta, Trump még az elesett katona nevét sem tudta. 
    Donald Trump azonnal - szokása szerint Twitter-bejegyzésben - cáfolta a demokrata párti politikus által elmondottakat és azt állította, hogy a történetet Wilson képviselő "teljességgel kitalálta". Hozzátette: bizonyítani tudja, hogy nem volt tiszteletlen az özveggyel. "Szomorú" - zárta a bejegyzést az elnök.
    Az özvegy ugyan nem nyilatkozott, de ezek után az elesett katona édesanyja, Cowanda Jones-Johnson a The Washington Post című lapnak megerősítette a képviselőnő által elmondottakat. Úgy fogalmazott, hogy az elnök "tiszteletlenséget mutatott a fiam, a lányom, a férjem és én irántam is". Egy miami televíziós csatornának pedig azt nyilatkozta: "szerintem ezt egy beszélgetés során lehet, de gyászoló özvegynek nem szabad mondani. Mindenki tudja, hogy ha háborúba mész, akkor lehet, hogy nem térsz vissza élve. Csakhogy erre nem kell emlékeztetned a gyászoló özvegyet". 
    Trump újságíróknak később szóban is megerősítette, hogy nem azt mondta az özvegynek, amit szerinte a szájába adtak. 
    Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője elítélte a demokrata párti politikusnőt, és hangsúlyozta, hogy csak "politikai ügyet" akar csinálni a telefonbeszélgetésből. "Olyan elnökről beszélünk, aki nagyon szereti országunkat, s aki a legnagyobb tisztelettel viseltetik az egyenruhát viselő nők és férfiak iránt, és aki telefonálni akart, hogy együttérzéséről biztosítsa a családot" - fogalmazott. 
    Hozzáfűzte: "ebből megpróbálni ügyet kreálni, őszintén szólva visszataszító és gusztustalan". 
    Az elnök a hét elején egy másik vitába is belekeveredett. Annak bizonyítására hogy elődje, Barack Obama elnök nem mindig hívta fel az elesett katonák hozzátartozóit, kabinetfőnöke, John Kelly példáját hozta fel, akinek a fia 2010-ben Afganisztánban esett el. "Obama nem hívta fel John Kellyt, amikor a fiát, Robert Kelly hadnagyot akció közben megölték" - mondta Trump egy rádiós interjúban. Az amerikai elnök később rátett még egy lapáttal erre, és azt mondta, hogy ő minden, illetve majdnem minden elesett katona családját felhívja. Ennek az amerikai sajtó rövid időn belül utánajárt, és meg is cáfolta Trump állítását.
    Obama valóban nem hívta fel a gyászoló Kelly-családot. Egy évvel később viszont, más elesett katonák rokonaival együtt, őket is meghívta egy villásreggelire a Fehér Házba.