Gedeon napja van. | 2024.03.28

Porosenko a Velencei Bizottság álláspontjának tiszteletben tartását ígérte a román elnöknek

2017-10-18 17:58:00

Kijev azon lesz, hogy az új oktatási törvény ne sértse az Ukrajnában élő román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz, és e tekintetben tiszteletben tartja majd azt az álláspontot, amelyet a Velencei Bizottság fog kialakítani a jogszabályról - biztosította Petro Porosenko ukrán elnök Klaus Iohannis román államfőt.

    A román elnöki hivatal szerdai közleménye szerint a két államfő telefonon beszélt egymással, Porosenko kezdeményezésére.
    A román államfő kifejezte meggyőződését, hogy az új törvény 7. cikkelye jelenlegi formájában jelentősen korlátozza a kisebbségek, köztük az Ukrajnában élő románok jogát az anyanyelvű oktatáshoz. Hozzátette: Románia elvárja, hogy Ukrajna - a kétoldalú kötelezettségvállalásaival összhangban - tartsa tiszteletben a mérvadó nemzetközi kisebbségvédelmi előírásokat.
    A román elnök ugyanakkor megerősítette: országa következetesen támogatja Ukrajna európai integrációját és területi épségét.
    Porosenko elmondta: megérti a román fél aggodalmát, és kifejezte elkötelezettségét az oktatási törvény körüli problémák megoldása tekintetében, oly módon, hogy az ott élő, anyanyelvükön tanuló románok oktatási jogai ne sérüljenek. Beszámolt arról, hogy a törvényt véleményezésre küldte a Velencei Bizottsághoz, és megígérte, hogy az Európa Tanács alkotmányjogi szaktestületének álláspontját Kijev tiszteletben fogja tartani.
    Porosenko megerősítette, hogy a román elnökhöz intézett korábbi meghívása továbbra is érvényes.
    Iohannis rámutatott: az eredetileg októberre tervezett ukrajnai látogatását az oktatási törvény elfogadása miatt halasztotta el, és erre nem kerülhet sor mindaddig, amíg Kijev nem talál megfelelő megoldást a jogszabály által előidézett problémákra.
    Múlt héten Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter személyesen is felkereste a román fővárost, és azzal próbálta megnyugtatni az ukrajnai nemzettársaikért aggódó román politikusokat, hogy egyetlen román iskolát sem fognak bezárni Ukrajnában.
    A szeptember végén hatályba lépett törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük az Ukrajnával szomszédos Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen 2020 szeptemberétől életbe lépő része kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv, a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyezik. Az 5. osztálytól felfelé minden tantárgyat ukránul oktatnak majd, viszont engedélyezi a törvény egy-két vagy több tantárgy oktatását bármely európai uniós tagország nyelvén.
    A román külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van.