Emma napja van. | 2024.04.19

Lepsényi: a gazdaság digitális átalakítása a növekedés fontos eleme

2017-10-18 16:59:00

A gazdaság digitális átalakítása a növekedés fontos eleme, és mivel a régió gazdasága nagyon hasonló szerkezetű, ezért a V4-es országok közös feladatokat tudnak és akarnak meghatározni - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a visegrádi országok gazdasági minisztériumi államtitkárainak szerdai budapesti találkozója után.

    Lepsényi István hangsúlyozta, a V4-es országok fejlődése érezhetően meghaladja az európai növekedési átlagot.
    A megbeszélés egyik legfontosabb témája az volt, hogyan lehet ezt a fejlődési ütemet megőrizni, növelni, illetve hogyan lehet ennek érdekében a négy ország gazdaságpolitikai elképzeléseit összehangolni, a legjobb tapasztalatokat átadni egymásnak - közölte.
    A találkozón egységes álláspont alakult ki abban, hogy a visegrádi országok a járműipar jövőjével, fejlődési lehetőségeivel és az előtte álló kihívásokkal kapcsolatban közös választ adjanak - emelte ki az államtitkár.
    Kitért arra, hogy Magyarország elkötelezett az európai, valamint a regionális együttműködések iránt, és aktív szerepet játszik a digitalizációt szolgáló európai kezdeményezésekben.
    A kormány jövőképe a fejlett ipari államokhoz felzárkózó, az új technológiák, üzleti modellek adta lehetőségekkel élni tudó Magyarország. A nemzetközi versenyben akkor lesz eredményes az ország, ha az iparpolitika, a szabályozás, illetve a kormány által indított és támogatott programok a versenyképes ipari szektor erősödését segítik - hangsúlyozta Lepsényi István.
    Vladimir Bärtl, a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium miniszterhelyettese a találkozó témái közül szintén kiemelte a járműipari együttműködés lehetőségeit, illetve az innovatív vállalkozások támogatását.
    Rastislav Chovanec, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára egyebek mellett kitért arra: új megközelítéseket találhatnak a visegrádi országok a külföldi befektetőkkel kapcsolatos együttműködésben.
    Jerzy Kwiecinski, a lengyel gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára szintén hangsúlyozta, a V4-ek számára a járműipar az egyik legfontosabb ágazat, és sokkal több kapcsolódás van az országok között ezen a téren, mint korábban.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó