Gedeon napja van. | 2024.03.28

Átadták az idei Pro Turismo-díjakat

2017-10-16 20:10:00

Átadták a Pro Turismo-díjakat, a turizmus legmagasabb szintű kormányzati elismerését az idén hat szakember vehette át - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a díjátadót követően hétfőn az MTI-vel.  

    A díjakat Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter adta át az ágazat első számú szakmai fórumán, a Turizmus Summit 2017 gálaesten a Művészetek Palotájában.
    Seszták Miklós beszédében kiemelte: minden idők legnagyobb turisztikai fejlesztési programjának elindításával a kormányzat kézzelfogható jelét adta annak, hogy stratégiai ágazatként tekint az évről évre újabb rekordokat döntő turizmusra. A látványos sikerek az ágazat szereplőinek egyéni teljesítményeiből adódnak össze, ezek jelentik egyúttal a legnagyobb hozzáadott értéket a turizmusban - mondta.
    2017-ben Pro Turismo-díjjal tüntették ki Erdei Bálintot, aki az egyik legsikeresebb beutaztató iroda, a CITYRAMA tulajdonos-ügyvezetőjeként és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnökeként is kimagasló érdemeket szerzett Magyarország nemzetközi hírnevének erősítésében. 
    Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. alapító-ügyvezetője már második alkalommal kapta meg az elismerést. A szakember Sziget Fesztivállal Magyarország egyik legismertebb turisztikai brandjét építette fel, a 150 ezres látogatottságú Balaton Sound pedig a Balaton nemzetközi népszerűsítésében játszik fontos szerepet. Mindkét fesztiválnak közvetlenül is több százezer vendégéjszakát köszönhet a turizmus. 
    Kovács Dóra Katalin a Brain Bar Budapest, Európa egyik legnagyobb tudásfesztiváljának ügyvezető igazgatója a nemzetközi utazásokban egyre fontosabb hívószónak, turistamágnesnek számító kreatívipar fellendítésében játszott szerepével érdemelte ki a díjat. 
    Együtt részesült Pro Turismo-díjban Széll Tamás és Szulló Szabina, Magyarország egyik legismertebb séfpárosa. A 19 éve együtt dolgozó és a magánéletben is egy párt alkotó két szakember a Bocuse d'Or versenyeken elért kiemelkedő eredményeiért megosztva kapta az elismerést. Rendkívüli teljesítményüknek köszönhetően a gasztronómiai világ ismét felfigyelt Magyarországra. Személyes példájukkal, az utánpótlás nevelésével folyamatosan új lendületet és inspirációkat adnak a hazai szakmának.
    Zoób Kati divattervező prémium kollekciói Párizstól, Londonon át Sanghajig a világ fontos kifutóin tették ismertté és elismertté a magyar divatot. Nevéhez fűződik a balatonfüredi Anna Bál kulturális arculatának megújítása is, amely révén jelentős nemzetközi figyelmet kapott a rendezvénynek otthont adó település.  
    A Turizmus Világnapja alkalmából adományozható Pro Turismo elismeréssel minden évben azokat a szakembereket díjazzák, akik kiemelkedő teljesítménnyel járultak hozzá a turizmus fejlődéséhez. Személyükre a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója mellett a turisztikai és vendéglátóipari szakmai szervezetek tehetnek javaslatot. Az idén elismert kiválóságokkal együtt 1989 óta összesen 262-en részesültek Pro Turismo-díjban.