Márk napja van. | 2024.04.25

Macedóniában az első fordulóban 45 önkormányzatban választották meg a polgármestert

2017-10-16 17:23:00

A macedóniai önkormányzati választások első fordulójában 45 polgármestert választottak meg, 35 önkormányzatban október 29-én tartják a választások második fordulóját, hogy kiderüljön, a két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül ki vezeti a következő négy évben a települést - jelentette a honlapján a Sitel szkopjei televízió.

    A kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) 37 önkormányzat vezetését szerezte meg az első választási fordulóban. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) három, a legnagyobb albán kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) pedig két önkormányzatot vezethet biztosan. A török kisebbségi párt egy helyen, míg civil indulók két helyen tudtak győzni már az első fordulóban. 
    A két nagy vetélytárs, az SDSM és a VMRO-DPMNE további 19 önkormányzat vezetéséért mérkőzik meg két hét múlva. 
    Egyelőre nem lehet tudni, hogy a fővárost, Szkopjét ki vezetheti a jövőben, ugyanis a szavazatszámlálás még folyik. Ahhoz, hogy egy jelölt biztosan nyerjen, a szavazatok több mint felét kell megszereznie. Szkopjéban a szavazatok 96,79 százalékának feldolgozását követően a szociáldemokrata jelöltnek 50,27 százalékos a támogatottsága, ám ez még 50 százalék alá is csökkenhet - közölte a Sitel. 
    A 2013-as választáshoz képest teljesen átrajzolódott Macedónia politikai térképe, akkor a VMRO-DPMNE 56 településen győzött, míg a szociáldemokratáknak csak négy polgármesterük volt.