Auguszta napja van. | 2024.03.29

Osztrák választás - Kormányra kerülésben reménykedik a liberális NEOS

2017-10-14 19:10:00

 

Az osztrák liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) párt abban reménykedik, hogy megerősödve kerül ki a vasárnap rendezendő parlamenti választásból, és esetleg még a kormányalakítási tárgyalásokba is bevonják - derült ki a párt bécsi kampányzáró rendezvényén.

 

    A parlamentben maradásra, illetve bejutásra esélyes pártok közül utoljára a NEOS zárta le hivatalosan a kampányát.
    Matthias Strolz pártelnök a szombati rendezvényen - a közvélemény-kutatási eredményekre hivatkozva - úgy vélte, hogy az előrehozott választás győztese az Osztrák Néppárt (ÖVP), a kancellár pedig annak elnöke, Sebastian Kurz lesz.
    Reményét fejezte azonban ki, hogy a NEOS is megerősödve jön majd ki a választásból. 
    Hozzátette, hogy ha lehetőségük lesz rá, készek tárgyalóasztalhoz ülni az ÖVP-vel a koalíciókeresés jegyében.
    Strolz azt is értésre adta, hogy pártja szeretné elkerülni az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kormánykoalícióba lépését.
    Korábban több elemző is elképzelhetőnek tartotta, hogy - a tényleges választási eredmények függvényében - az ÖVP nem az FPÖ-vel, hanem kisebb pártok egy csoportjával próbál meg koalíciót alkotni.
    Matthias Strolz jelezte, hogy adott esetben ellenzékben is készek határozott politizálásra.
    A NEOS azon pártok közé tartozik, amelyek az előzetes felmérések szerint át tudják lépni a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt, azaz a szavazatok több mint 4 százalékát megszerzik a választáson. A közvélemény-kutatások 4-6 százalék közötti eredményt mutatnak a párt számára. A NEOS jelenleg is parlamenti erő, az előző, 2013-as választásokon 5 százalékot szerzett.
    Az előrehozott választások megnyerésére a felmérések az ÖVP-t tartják esélyesnek, amelynek támogatottsága az elmúlt napokban 32-34 százalék között mozgott. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az FPÖ 24-26 százalékot szerezhet, míg a kis pártok közül a NEOS mellett a Zöldek és a Pilz Listája nevű párt juthat be a parlamentbe.