Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fico: Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók

2017-10-13 13:20:00

 

Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók, a kettős termékminőség gyakorlatára összeurópai megoldást kell találni - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő azon a pozsonyi találkozón, amelyet a kettős termékminőség gyakorlatának a megszűntetéséért tartanak a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével pénteken.

 

    Robert Fico a találkozó megnyitóján mondott beszédében rámutatott: a vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a kettős termékminőség gyakorlata széles körben elterjedt, összeurópai probléma, ezért olyan összeurópai megoldást igényel, amellyel el lehet érni, hogy a multinacionális vállalatok egységesítsék a termékminőségi sztenderdjeiket.
    Robert Fico rámutatott: a kettős termékminőség problémájának megoldása az Európa jövőjéről folytatott diskurzus miatt is fontos, mert ha Európán belüli közeledésről van szó, nem lehetséges, hogy a megkülönböztetés gyakorlat maradjon.
    "Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni" - szögezte le a szlovák kormányfő.
    "Az Európai Uniós hatóságoknak az emberek hétköznapi problémáira kell megoldást találniuk, és a kettős termékminőség ilyen ügy" - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a találkozón, és rámutatott: a kettős termékminőség a termékek széles körét érinti, ezért széleskörű együttműködéssel kell európai megoldást találni a problémára.
    A cseh kormányfő a megoldáskereséssel kapcsolatban nagyon értékesnek és fontosnak nevezte a V4-es együttműködést, ami reményei szerint elvezethet a megoldáshoz, ugyanakkor úgy vélte: az Európai Bizottságnak (EB) is aktív hozzáállását kell tanúsítania az ügyben.
    Nemcsak az élelmiszerek minőségéről van szó, hanem arról, hogy ez a gyakorlat másodrangúvá teszi az európai polgárok egy részét - hangsúlyozta Sobotka.
    "A kettős termékminőség gyakorlata az egységes belső piac legfontosabb részét érinti, és aláaknázza az uniós alapelveket" - hangoztatta Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a találkozó megnyitóján elmondott beszédében.
    Rámutatott: a kettős termékminőség a fogyasztók félrevezetésének egyértelmű példája, olyan probléma, amely az Európai Unió (EU) egységes belső piacának legfontosabb részét érintve jól mutatja, hogy miként lehet aláaknázni az uniós alapelveket és a fogyasztóknak a termékek biztonságába vetett bizalmát.
    "Csak egy egész Európára vonatkozó szabályozás adhatja vissza a fogyasztók termékbiztonságba vetett hitét" - hangsúlyozta a lengyel kormányfő. Hozzátette: egy ilyen szabályozás megalkotásánál annak is figyelmet kell szentelni, hogy a megszabott élelmiszer sztenderdek ne legyenek túl magasak, mert az ugyancsak káros lehet.
    A kettős termékminőség gyakorlata - egyes multinacionális vállalatok a kelet-európai piacon forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek - azután vált jelentős politikai témává a megkülönböztetés által érintett országokban és európai uniós (EU) szinten is, hogy arra a szlovák agrártárca egy élelmiszertermékeken végzett összehasonlító vizsgálat eredményére hivatkozva felhívta a figyelmet. A szlovák vizsgálat eredményeit később közel tíz más országban, köztük Magyarországon és Csehországban végzett hasonló kimutatás is megerősítette, s az is bebizonyosodott, hogy a kettős minőség gyakorlata az élelmiszereken kívül más szegmensben, például drogériai termékeknél is nyomon követhető.
    A kettős termékminőségről Pozsonyban tartott széleskörű találkozóról a szlovák és a cseh kormány szeptemberi együttes ülésén született döntés, azután, hogy a gyakorlatban is megmutatkozó érdemi előrelépés alig történt.