Gedeon napja van. | 2024.03.28

Önkéntesek ünnepe Kazincbarcikán

2017-10-13 10:15:00

Városszépítés, kulturális, közéleti és egészségügyi témák, karitatív tevékenységek - idén is színes és gazdag programsorozatot kínál az Önkéntesek Hete Kazincbarcikán.


A civil kezdeményezés még 2001-re nyúlik vissza, akkor nyilvánította az ENSZ az Önkéntesek Évének azt az esztendőt, s rendeztek először határon innen és túl Önkéntesek Hete programsorozatot.Kazincbarcika rögtön az első évben csatlakozott az akcióhoz, s azóta is töretlenül, minden évben megtartják az Önkéntesek Hetét, idén immár tizenhatodik alkalommal kerül rá sor. Az eseménysorozat fő szervezője a helyi civilszervezeteket koordináló Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma a jeles alkalomból egy kiállítást szervezett, ezzel nyitották meg a hetet. 

Mint Dienes Mária, a KEF elnöke elmondta: a helyi civilek életét, szervezeteit bemutató tárlatot tizenhat közösség aktív közreműködésével szervezték meg, de magában, az egyhetes eseménysorozatban húsz szervezet vesz részt, mint partner. Velük mindennap közös rendezvényeken próbálják bemutatni és népszerűsíteni az önkéntesek munkáját, annak fontosságát, és társadalmi hasznosságát.

Ezek között ismeretterjesztő előadások ugyanúgy vannak, mint irodalmi és közéleti események, továbbá fontos szerep jut mások megsegítésének, a karitatív tevékenységnek is. Hozzátette: nagyon örül neki, hogy idén bővült a paletta és négy újabb szervezet csatlakozott hozzájuk. A KEF már két évtizede van jelen a város és a térség civilszervezeti rendszerében; érdekképviseleti, támogató, koordináló, informáló, fejlesztő, kapcsolattartó szerepkörrel.

Megalakulásuk óta az a céljuk, hogy szolgáltatásaikkal elősegítsék a civil társadalom szervezeteinek, közösségeinek együttműködését és megerősödését Kazincbarcikán, továbbá a térségben. Ugyanakkor aktív szerepet töltenek be az Iskolai Közösségi Szolgálat megszervezésében is – tudtuk meg a Dienes Máriától.Az Önkéntesek Hete rendezvénysorozat keretében pénteken délután a Vöröskereszt együttműködésével ismeretterjesztő előadás lesz az Egressy Béni Városi Könyvtárban.

Szombaton időseket látogat meg a Postás Nyugdíjas Kör, majd a hagyományosnak számító önkéntes városszépítők díjátadó ünnepségével zárul az eseménysorozat hétfő este.