Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csaknem 400 ezren haltak meg a légszennyezettség miatt 2014-ben az Európai Unióban

2017-10-12 18:12:00

Csaknem 400 ezer ember  halálát okozta a légszennyezettség 2014-ben az Európai Unió tagállamaiban - írta friss jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

    A finomrészecske-szennyeződés 2014-ben 399 ezer ember haláláért volt felelős az EU-ban, ami 8 százalékos csökkenést jelent az ezt megelőző évhez képest. Ebből is látszik, hogy a levegő minősége javulóban van, de még mindig sok a teendő - közölte a koppenhágai székhelyű szervezet.
    Arányaiban messze Bulgáriában regisztrálták a légszennyezettség miatti legtöbb korai halálozást, de  a leginkább sújtott országok között van Lengyelország és Magyarország is. A  legkevésbé érintett két ország  Írország és Svédország.
    Az adatok az uniós tagországok többségében javultak 2013-hoz képest, romlást egyedül Cipruson, Dániában, Észtországban, Finnországban, Lettországban, Litvániában és Svédországban mértek.
    Az Európai Unió által megszabott légszennyezettségi határértékeket a huszonnyolc tagállam közül huszonkettőben átlépték - közölte a Politico brüsszeli hírportál az értékelést ismertető cikkében.
    "Bátor döntésekkel, illetve a tisztább közlekedésbe, energiatermelésbe és mezőgazdaságba való okos beruházásokkal egyszerre mérsékelhetnénk a légszennyezettséget és javíthatnánk az életminőségünket" - hangsúlyozta Hans Bruyninckx, az EEA igazgatója.