Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újra mozivásznon látható a Pál utcai fiúk

2017-10-12 16:30:00

A 2017-es Fábri Zoltán-centenárium alkalmából újra mozivásznon látható A Pál utcai fiúk, amelyet a filmalap égisze alatt működő Magyar Nemzeti Filmarchívum digitális felújítási programjában restauráltak - közölte csütörtökön a Magyar Nemzeti Filmalap.

    A 100 évvel ezelőtt született Fábri Zoltán Kossuth-díjas rendező születésnapjára emlékezve vasárnap az Uránia Nemzeti Filmszínházban kiállítással és beszélgetéssel kísért díszvetítést tartanak. Ezzel egy időben országszerte számos helyszínen rendeznek vetítéseket a Molnár Ferenc világhírű regénye alapján készült filmből - ismertették a közleményben. 
    Mint írják, az évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Filmarchívum klasszikusokat újjávarázsoló digitális felújítási programja ebben az évben elsősorban Fábri Zoltán életműve köré szerveződik. A Filmlabor szakemberei és neves operatőrök közreműködésével zajló restaurációs program célja, hogy a magyar filmművészet kincsei kiváló képi és hangminőségben, a mozivásznon kerülhessenek ismét a közönség elé. Ennek a sorozatnak első epizódja a Pannonia Entertainment által idén nyáron országos moziforgalmazásban bemutatott Vuk volt.     
    Érdekesség, hogy az Illés György által fényképezett A Pál utcai fiúk felújításában a film egyik egykori színésze, Jancsó Nyika működött közre, aki akkor 17 évesen a vörösingesek közül a fiatalabbik Pásztort alakította, Áts Ferinek pedig a hangját kölcsönözte - olvasható a közleményben.
    Az Uránia Nemzeti Filmszínházban vasárnap délelőtt tartandó évfordulós díszvetítésen Fábri Zoltán unokája, Fábri Péter is részt vesz, aki személyes emlékeit eleveníti fel. A programot kiállítás teszi teljessé az Urániában: a Filmarchívum által összeállított különleges tárlaton archív plakátokat, a forgatáson készült werkfotókat, valamint a filmhez készült díszletterv- és storyboard festményeket, grafikákat tekinthet meg a közönség. A filmklasszikust néhány nappal az évforduló után, október 19-től kezdve országszerte több mint 20 moziban vetítik. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Művész moziban látható, emellett a megyeszékhelyek többségén is bemutatják digitális kópiáról. 
    A vetítési helyszínek teljes listája a https://www.facebook.com/PannoniaEntertainment/ címen olvasható - áll a közleményben.