Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó a keresztényüldözés elleni fellépésről és a migráció okairól tárgyalt Olaszországban

2017-10-12 13:50:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a keresztényüldözés elleni közös fellépésről és a migráció kiváltó okainak kezeléséről tárgyalt olasz kollégájával csütörtökön Milánóban.

    A tárcavezető megbeszéléseiről az MTI-nek beszámolva kiemelte: megállapodtak abban, hogy az üldözött keresztény közösségek megsegítése érdekében szorosan együttműködik a két ország. Az olasz külügyminisztériumban van egy a kisebbségek helyzetét figyelemmel követő részleg, Magyarországon pedig van egy a keresztényüldözéseket vizsgáló államtitkárság, és ezen intézmények szoros együttműködéséről állapodtak most meg - mutatott rá.
    Mint mondta, arról is egyeztettek, hogy Irakban - ahol mindkét ország jelen van részben katonai, részben humanitárius támogatással - a tevékenységeiket szorosan összehangolják és közös projekteket hajtanak végre a keresztény közösségek támogatására.
    Szijjártó Péter hangsúlyozta: a migráció tekintetében egyetértettek abban, hogy a migrációt kiváltó okokat kell megszüntetni, tehát biztonságot és gazdasági fejlődést kell garantálni azoknak a térségeknek és országoknak, amelyek a legnagyobb kibocsátói az illegális bevándorlásnak. A két ország közösen képviseli ezt az álláspontot és együttműködik, hogy az ezzel a céllal indított programok sikeresek legyenek - jelentette ki.
    A tárcavezető kitért arra: Angelino Alfano olasz külügyminiszter elmondta, hogy vannak kérdések a migráció tekintetében, amelyeket a két ország eltérően ítél meg, de ő mindig becsülte Magyarország őszinteségét, hogy már a kezdetektől világossá tette az álláspontját, míg más országok, amelyek "hangban felsorakoznak" az EU által hirdetett migrációs politika mellett, nem vagy alig teljesítik a kötelezettségeiket.
    Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Olaszország egy G7-es ország, a világ egyik legfejlettebb gazdasága, "ehhez képest méltatlanul keveset beszélünk arról, hogy az ötödik legjelentősebb kereskedelmi partnerünk". A kétoldalú kereskedelem az év első hét hónapjában 14 százalékkal emelkedett, és Olaszország ma már a 7. legfontosabb befektető Magyarországon, 940 olasz vállalat 14 ezer magyar embernek ad munkát - közölte. 
    Hozzátette: az olasz cégek folyamatosan növelik a beruházásaikat, elsősorban az agráripar, a gépipar és a megújuló energiák területén.