Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Európai Bizottság 2018-ig megvalósítaná a bankuniót

2017-10-11 17:08:06

Az Európai Bizottság szerint 2018-ig meg kell valósítani a bankuniót, hogy pozitív hatásai maximálisan érvényesülhessenek - jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, az euróért és szociális párbeszédért felelős biztos Brüsszelben szerdán, sajtótájékoztatón.

    Indoklása szerint a bankunió hozzájárul a gazdasági és monetáris unió (GMU) stabilitásához, a sokkokkal szembeni ellenálló képesség növeléséhez és a kockázatmegosztásban játszott állami szerep csökkentéséhez.
    Aláhúzta, a bankunió sikerének feltétele a kockázatcsökkentés és a kockázatmegosztás együttes megvalósítása. A tavaly novemberben bemutatott átfogó kockázatcsökkentési javaslatcsomagban a bizottság a bankok szabályozásának módosítását irányozta elő. A nem teljesítő hitelek szintjének csökkenő trendjét tudomásul véve, a bizottság szerdán bemutatott tervében új intézkedéseket javasol az ilyen hitelek további mérséklésére és a bankok államkötvény-kitettségének diverzifikálására.
    A bizottság gyors lépéseket sürget a tagállamok által már 2013-ban elhatározott, utolsó segítséget nyújtó közös költségvetési védőháló létrehozására, amely stabilizálná a rendszert, illetve lehetővé tenné, hogy az egységes szanálási alapnak elegendő forrása legyen akár több nagybank egyidejű talpra állításához is.
    Dombrovskis elmondta, a bankunió teljes kiépítése elengedhetetlen a gazdasági és monetáris unió jövője és a foglalkoztatás- és növekedésbarát pénzügyi rendszer kialakítása érdekében.
    "Olyan bankszektort akarunk, amely megelőzi a válságokat, és állami csatornák igénybevétele nélkül osztja meg a kockázatokat, hogy elsősorban ne az adófizetők állják a számlát" - fogalmazott.
    A bizottság véleménye szerint gyors megállapodásra van szükség a banki kockázatok csökkentését és az uniós bankok ellenálló képességének növelését elősegítő csomagról. Meg kell valósítani az európai betétbiztosítási rendszert és iránymutatást kell adni a nemzeti eszközkezelő társaságok számára, illetve egységes intézkedések kellenek az államkötvény-fedezetű értékpapírokra - közölték.
    A bizottság 2012-ben tett javaslatot a bankunió létrehozására, amelynek alapját a bankokkal szembeni szigorúbb követelmények képezik. Részei a bankfelügyelet, a nehéz helyzetben lévő bankok igazgatására vonatkozó szabálycsomag és a betétesek fokozott védelme.